Belföld

Megszünteti a posta a vasúti szállítást

A Magyar Posta Rt. (MP) a jövő év első felében megszünteti a küldemények vasúti szállítását, s csak közúton továbbítja a leveleket és a csomagokat. Tomecskó Tamás, az MP szóvivője az MTI-vel kedden közölte: az ezzel kapcsolatos tárgyalások már megkezdődtek a társaság és a MÁV között.

“A posta budaörsi logisztikai központja 2004 február-márciusban kezd működni, s ekkortól feleslegessé válik a fővárosi Keleti Pályaudvar mellett lévő levél- és csomagfeldolgozó, s így a vasúti szállítás” – mondta a szóvivő. Tomecskó Tamás kifejtette: a vasúti kocsikban történő éjszakai, menetközbeni küldemény-feldolgozás szintén feleslegessé válik az új logisztikai központ működésével.

Tavaly az MP 505 millió forintot fizetett a vasútnak küldeményei szállításáért. Aláhúzta: a fejlett európai posták 95 százaléka már csak közúton szállít, mivel ez jobban megéri, mint a vasúti küldeménytovábbítás. A szóvivő elmondta, hogy az MP tulajdonában ma több mint 30 vasúti kocsi van, amelyek jelentős részét hamarosan fővizsgára kellene küldeni, illetve le kellene cserélni. Egy új kocsi azonban 150-200 millió forintba kerül.

A Magyar Posta Rt. hivatalosan még nem kereste meg a MÁV-ot a postai szállításokról 1990-ben kötött megállapodás felmondásával kapcsolatban – mondta Vizsy Ferenc, a MÁV személyszállítási üzletágának főigazgatója kedden. A főigazgató közölte: a postával rendkívül korrekt a kapcsolatuk. “A megállapodás mindkét fél számára lehetővé teszi a hat hónapos felmondást, de eddig erre a szerződésre vonatkozó hivatalos megkeresést nem kapott a MÁV” – fejtette ki Vizsy Ferenc. A főigazgató aláhúzta: elképzelhetőnek tartja, hogy az MP vezetői vizsgálják a vasúti szállítások hatékonyságát, s az ezzel kapcsolatos üzleti döntéshez anyagokat készítenek.

Vizsy Ferenc elmondta azt is, hogy a megállapodás értelmében a feleknek megfelelő időben tájékoztatniuk kell egymást azokról a fejlesztésekről, amelyek befolyásolhatják üzleti kapcsolatukat. A főigazgató közölte azt is, hogy a postai szállítások a MÁV bevételeinek csak 1-2 ezrelékét teszik ki, s mivel mindkét vállalat állami tulajdonban van, az MP csak a költségeket téríti meg a vasútnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik