Belföld

Közép-európai vetélkedés a Hyundaiért

Lengyelország kemény harcra készül, hogy a Hyundai konszern újabb befektetésének térségbeli riválisaival szemben otthont adjon és egyben a stratégiai befektetők számára testre szabott befektetési feltételek kialakítását tervezi - ezt Andrzej Szejna gazdasági miniszter-helyettes közölte kedden a dél-koreai befektető újabb terveivel összefüggésben.

A Hyundai 400 millió dolláros befektetést tervez Közép-Európában és azt mérlegeli, hogy – feltételezhetően – autóipari gyártó üzemét Lengyelországban, Csehországban, Magyarországon, vagy Szlovákiában építse-e fel. Szejna nem közölte, konkrétan milyen projektről van szó, csak annyit mondott, hogy a Hiundai a legalább ezer főt foglalkoztató autóipari gyártó telepet a négy, Európai Unióhoz csatlakozó ország valamelyikében kívánja létesíteni.

Szejna emlékeztetett arra, hogy Lengyelország néhány befektetést elvesztett, hiszen a PSA Peugeot Citroen Szlovákiát választotta az év elején Lengyelország helyett egy 700 millió eurós befektetése terepéül, a Toyota Motor pedig korábban a Cseh Köztársaság mellett döntött 1,5 milliárd eurós beruházásakor. Szejna elmondta, hogy a varsói gazdasági minisztérium új beruházási törvényjavaslaton dolgozik, hogy elkerüljék a hasonló vereségeket.

A kormány az év hátralévő részében fog tárgyalni a törvényjavaslatról, amely nagyobb mozgásteret adna a kormánynak a nagy, stratégiai befektetőkkel folytatandó tárgyalásokon, felhatalmazná a kormányt arra, hogy ezen beruházók számára testre szabott feltételeket dolgozzanak ki.

Lengyelország mintegy 65 milliárd dollárnyi működő tőkét vonzott 1989, a rendszerváltás óta, ami egy főre vetítve elmarad a régió más országaiba irányuló tőkebefektetésektől. A varsói vezetés arra számít, hogy az ország az idén – akárcsak tavaly – 6 milliárd dollárnyi közvetlen tőkebefektetést (FDI) vonzhat , majd ez a szint a továbbiakban évi 8 milliárd dollárra növekszik.

Lengyelország tárgyalásokat folytat a Samsung Electronic-szal is, amely háztartási berendezések gyártására üzemet kíván létesíteni legalább 100 millió dolláros beruházás keretében Közép-Európában. Szejna magabiztosan nyilatkozott arról, hogy a holland központú Phillips hamarosan Lengyelország mellett dönt, amikor egy pénzügyi-számviteli központ 40 millió dollárból történő létesítéséről határoz.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik