Belföld

Ingerült nem a stabilitási paktum felvizezésére

Chirac francia elnök szerint lazítani kellene az euróövezet pénzügyi szigorán a remélt fellendülés érdekében. Az unió pénzügyminiszterei azonban más véleményen vannak.

Visszautasították a francia elnök tabutörő fölvetését az Európai Unió pénzügyminiszterei, pontosabban a 12 tagú euróövezet képviselői mondtak Brüsszelben ingerült nemet Jacques Chirac kezdeményezésére, hogy enyhítsenek a közös pénz stabilitását biztosító szabályok szigorán.

A francia államfő ezt a nemzeti ünnep, július 14-e alkalmából adott hagyományos interjújában mondta, az erősen megromlott gazdasági helyzet általános összefüggésében. Franciaország már figyelmeztetést kapott a Brüsszeli bizottságtól nagy költségvetési hiánya és államadóssága megengedettnél magasabb aránya miatt. A francia elnök és a jobboldali Raffarin kormány azonban a tavasszal közölte, nem tekinti abszolút erejűnek a közös pénz, az euró szabályait összefoglaló, úgynevezett stabilitási paktum százalékhatárait, a GDP 3, illetve 60 százalékát, amennyiben azok korlátozzák a gazdaságélénkítő lehetőségeket.

A francia gazdasági miniszter a költségvetési hiány ellenére sem akar adót emelni, sőt éppen a vállalkozások terheinek csökkentésével remél kilábalni a gazdasági pangásból, ami egyébként nem csak Franciaországot nyomasztja, hanem az egész Európai Uniót.

Ezért is érezte most úgy a francia elnök, hogy találhat szövetségeseket a stabilitási paktum feltételeinek legalább átmeneti enyhítéséhez, ám a Brüsszelben most tanácskozó uniós pénzügyminiszterek közül éppen a legsúlyosabb hasonló gondokkal küzdő Németország képviselője Hans Achel sietett jéghidegen szükségtelennek minősíteni a stabilitási paktum bármiféle módosítását.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik