Belföld

Egyetértés az Európai Központi Bank elnökének személyéről

Az Európai Unió pénzügyminiszterei kedden támogatásukról biztosították Jean-Claude Trichet-nek az Európai Központi Bank (EKB) elnökké történő kinevezését.

November 1-től veszi át hivatalát Trichet, akinek megbízatásáról az EU állam-és kormányfői múlt hónapban, Görögországban rendezett csúcsértekezetükön döntöttek. A pénzügyminiszterek tanácsa formálisan elfogadta a csúcs ajánlását, így ezután a formális kinevezési eljárás során a jelölési javaslat az Európai Parlament elé kerül és az EKB-nak is véleményeznie kell azt.

Az Európai Parlament pénzügyi bizottsága szeptember 11-én hallgatja meg Trichet-t, majd a parlament szeptember 22-25 között dönt teljes ülésén a kinevezésről. A Credit Lyonnais bankbotrány ügyében megvádolt Trichet-t június 18-án mentette fel a bíróság, így a francia pénzügyi vezető kerül Wim Duisenberg helyére, az EKB élére.


 

Ajánlott videó

Családonként átlag 50 millió forint – ennyi vagyona van a magyar háztartásoknak egy friss felmérés szerint. A leggazdagabb családoknál, a felső tíz százalékban 200 millió jut egy háztartásra, elsősorban rájuk fókuszál egy új kezdeményezés, amely az utódlási, öröklési ügyekben igyekszik segíteni a gyászolóknak. Vezetőjével a családi vagyonokról beszélgettünk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!