Belföld

25 ezer tartósan betöltetlen állást regisztráltak

Az év első felében összesen 25 ezer tartósan betöltetlen álláshely volt – derül ki egy felmérésből. A cégek több mint egy tizede már hosszabb ideje képtelen bizonyos munkakörökbe alkalmazottat szerezni, írja a Népszabadság.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat felmérését a munkaügyi központok és kirendeltségek szakemberei állították össze, miután 4603 cég vezetőivel készítettek interjút. Az anyagból kiderül, hogy fél év alatt, 2002 szeptembere és 2003 márciusa között 1,9 százalékkal csökkent a foglalkoztatottak száma. A legnagyobb arányú létszámcsökkenést a szezonális hatások által leginkább érintett mezőgazdaságban és az építőiparban regisztrálták.

A fizikai munkára felvettek számának csökkenése volt megfigyelhető, és ugyanakkor növekedett a szellemi munkakört betöltők iránti kereslet az építőiparban, a kereskedelemben és a szállítás, raktározás területén. Továbbra is a feldolgozóiparban a legmagasabb a régóta munkaerőhiánnyal küzdő cégek aránya; a textiliparban meghaladja a 21 százalékot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik