Belföld

16 milliót fizetett vissza az APEH a módosított adótörvények alapján

admin
admin

2003. 07. 15. 16:03

A megvizsgált több mint 2 millió személyi jövedelemadó bevallásból 8.215 adózónak fizetett vissza az adóhivatal 16,4 millió forintot az utólagosan módosított adótörvények alapján - közölte az adóhivatal csütörtökön.

Az adótörvények márciusban visszamenőleg változtak, így változhatott az adójóváírás összege a 2002. év után. A tavaly nyáron módosított adó jóváírási szabályok néhány esetben kedvezőtlenül érintette az adózókat. Ezt a parlament idén márciusban korrigálta úgy, hogy a 2002-re érvényesíthető adójóváírás összege nem lehet kevesebb a 2002-ben megszerzett bér 10 százalékánál, legfeljebb a jogosultsági hónaponkénti 3 ezer forintnál.

Amennyiben az összes bevallott, elszámolt jövedelem az 1,2 millió forintot meghaladta, de nem több 1,533 millió forintnál, akkor az 1,2 millió forint feletti jövedelem 18 százalékával a magánszemélyt egyébként megillető adójóváírás összegét ebben az esetben is csökkenteni kell a változások alapján.

Az adóhivatal tájékoztatása szerint összesen 8.329 embert érintett kedvezően az utólagos változás, ami a megvizsgált adózók 0,36 százaléka. A hivataltól 110 adózó kapott olyan értesítést, hogy a visszautalható összeg nem haladta meg a 100 forintot, ezért nem utalt az adóhivatal. Összesen 8.215 adózó kapta meg pénzét, míg négyen az elkövetkező napokban kapják meg.

A munkáltatói bevallásoknál nem az adóhivatal vizsgálódik, hanem az érintettnek kell igényelni, ha a változás számára eltérést okoz. Eddig összesen 253 ilyen kérelem érkezett be, amiből 227 volt hibátlan. A hibátlan kérelmekből pedig 6 esetében állapított meg a hivatal adójóváírás különbözetet.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.