Belföld

Világbanki kölcsön a fiumei kikötő fejlesztésére

155 millió dolláros kikötőfejlesztési kölcsön folyósításáról kötött szerződést Fiumében (Rijeka) a Világbank a horvát kormánnyal.

A pénzből 54,6 millió dollárt a fiumei kikötő-igazgatóság kap, 17,1 milliót a horvát autópálya és 83,3 milliót az országút-igazgatóság.

Horvát költségvetési eszközökből további 50 millió dollárral járulnak hozzá az összesen 264 millió dolláros projekthez, minek keretében 2009-ig új kikötőépületeket emelnek, áthelyezik a kereskedelmi kikötőt és korszerű személyforgalmi kikötő épül kereskedelmi, turisztikai és hajózási céllal.

A kikötőfejlesztés kiterjed bekötőutak építésére is a konténerkikötőig és a várost megkerülő autópálya folytatására.

A szerződésaláíráson jelen volt Ivica Racan horvát miniszterelnök is, aki kijelentette, hogy az ilyen projektek a jobb jövő felé fordítják az országot és a lakosságot és más nagyfontosságú fejlesztési projekteket is ösztönöznek. Andrew N. Vorking, a Világbank közép- és kelet-európai régiós hivatalának igazgatója szerint a Világbank a fiumei kikötő versenyképességének valamint teher- és utasforgalmának állandó növekedésére számít a következő évtizedben.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik