Belföld

Uniós e-kormányzatok – díjazzák

Egy uniós szervezet minden évben elismerésben részesít néhány európai, a közigazgatás területén működő weboldalt. Az idei csúcs Bréma honlapja, egy osztrák oldal és a spanyol adóhivatalé.

A héten kiosztották az európai elektronikus közigazgatási portálokat illető díjakat. Az 1981-ben alapított Európai Közigazgatási Intézet (EIPA) olyan, közigazgatáshoz tartozó szervezetek honlapjait vizsgálta, melyek valamiképpen hozzájárulnak az unió bizonyos céljaihoz. Ilyen például a versenyképesség javítása, a régiók közötti együttműködés elősegítése vagy az állampolgárok életfeltételeinek javítása – s az áhított célokat valószínűleg a nemzetközileg hírhedt bürokrácia leépítése révén érik el.

Hazai kezdemény  

A magyar kormányzati honlapok, kevés kivételtől eltekintve, egyelőre kevéssé segítenek a bürokrácia túlburjánzása elleni harcban. Kezdeményezések már léteznek e tárgykörben, sőt a Miniszterelnöki Hivatal Kormányzati Informatikai és Társadalmi Kapcsolatok Hivatala a múlt héten jelentette be, hogy a Kopint-Datorg Rt. az Idom 2000 Rt-vel közösen kifejlesztette az úgynevezett Internetes Közigazgatási Szolgáltató Rendszert. Az új rendszer az első fázisban tájékoztatási, ügyindítási, valamint időpont-foglalási lehetőséget kínál az állampolgároknak (első körben az egyéni vállalkozói igazolványokkal, a vezetői engedélyekkel, a lakcímigazolvánnyal, valamint az anyakönyvi kivonatokkal kapcsolatos 18 ügyben interneten kezdeményezni az ügyintézést), ám a tényleges indulására még várni kell, a tervek szerint ugyanis valamikor 2004-ben fog az összes helyen üzemelni a virtuális okmányiroda.

Bréma jól muzsikál

A három díjazott egyike Bréma weboldala. A szájt az értékelők szerint kitűnő példa arra, hogyan lehet az elektronikus közigazgatás eszközeivel hozzájárulni a térség versenyképességének javításához. Az internet-hozzáféréssel és megfelelő chipkártyával rendelkező hanzavárosiak gyakorlatilag bármilyen ügyes-bajos dolgukkal a hivatalhoz vagy a város szolgáltatószektorának képviselőihez fordulhatnak, és a lakcímbejelentéstől kezdve egy vállalkozás bejelentésén, illetve megszüntetésén keresztül a telefonszám költöztetésig több mint 100 féle szolgáltatást vehetnek igénybe.


A német szövetségi gazdasági minisztérium által is támogatott ötnyelvű honlapon a város lakói természetesen megtalálják azokat a szolgáltatásokat is, amelyek már-már itthon is megszokottnak tekinthetünk néhány város esetében. Informálódhatunk a város kulturális eseményeiről, böngészhetünk a város étteremadatbázisában, aporóhirdetést adhatunk fel, majd a várostérképen az utcanévsort böngészve az étteremhez vezető utat is megtalálhatjuk.



Uniós e-kormányzatok – díjazzák 1

A jó német példa – Bréma honlapja


A puritán osztrákok

A díjazott osztrák példa a brémainál valamivel puritánabb és praktikusabb; olyan mint a magyar ekormányzat.hu vagy most már inkább magyarország.hu (ami a jelen pillanatban elérhetetlen), csak lehagyták róla a teljesen felesleges hírszekciót, igaz ha a magyar testvéroldalon hírek sem lennének, akkor nem lenne rajta semmi (lásd keretes írásunkat arról, hogy majd lesz). A help.gov.at-n tehát nem találunk fogódzót az osztrák konyháról és sízési lehetőségekről, sőt kulturális programokat is hiába keresünk a honlapon (ezekre a feladatokra mások már vállalkoztak). Már a webszájt nevéből (help.gov.at) és külalakjából is jól látszik, hogy kizárólag a hivatali útvesztőben igyekszik eligazítani az osztrák polgárt; az EIPA szerint jelentős sikerrel.

Az oldal egyébként valóban teljes körú szolgáltatást nyújt, gyakorlatilag bármely hivatali eljárásról részletes leírást találhatunk, számos ügyet pedig teljes egészében online bonyolíthatunk le; az összeurópai jutalom csupán azért tűnhet túlzásnak, mert az oldalt csak a németül tudó európaiak használhatják teljes sikerrel. Bizonyos címszavak ugyan angolul is szerepelnek már a menüsorban, a linkek azonban gyakorta német aloldalakra vezetnek, itt pedig megreked az „összeurópai” ügyintézés.

A díjazottak között van a spanyol adóhivatal honlapja is. Ezt az uniós szervezet a központi és helyi állami szervezetek kooperációja kategóriában tüntette ki az e-government díjjal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik