Belföld

Szakértői vélemények a fizetési mérleg alakulásáról

A folyó fizetési mérleg hiánya az idén májusban 305 millió euró volt, az első öt hónapban 1,746 milliárd eurót tett ki - közölte a Magyar Nemzeti Bank hétfőn.

Az elemzők májusra 350 millió euró hiányt vártak. A folyó fizetési mérleg hiánya az idén áprilisban 592 millió euró volt. Tavaly májusban a deficit 124 millió eurót tett ki, az első öt hónapban pedig 944 milliárd euró volt.

Az elemzők a folyó fizetési mérleg kedvező alakulásától elsősorban rövid távú pozitív piaci hatásokat várnak.


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn közölt adatai szerint a folyó fizetési mérleg hiánya májusban 305 millió eurót tett ki, az áprilisi 592 millió eurós deficittel szemben.


Nyeste Orsolya, a Postabank Rt. elemzője pozitívnak, de ellentmondásosnak tartotta a folyó hiány alakulását. Hangsúlyozta, hogy egyetlen hónapból nem lehet messzemenő, a trend egyértelmű javulására utaló következtetéseket levonni.


“A prognózisoknál kedvezőbben alakult a szolgáltatások egyenlege májusban, és a profitátutalások sem érték el a várt mértéket” – értékelte a várakozásoknál mintegy 50 millió euróval kedvezőbb adatot az elemző. Hozzátette azonban, hogy az áruforgalom kedvezőtlen szerkezetében továbbra sincs változás, ami nem ad okot az optimizmusra.


Török Zoltán, a Raiffeisen Értékpapír és Befektetési Rt. elemzője is a rövid távú pozitív piaci hatásokra hívta fel a figyelmet. Elmondta: az adatok nyilvánosságra kerülését követően a forint erősödni kezdett, és az állampapírpiacon is a várható pár bázispontos elmozdulás. Az euró árfolyama hétfőn délelőtt 261 forint alá csökkent.


“Továbbra is kedvezőtlenül alakul az áruforgalom szerkezete és a finanszírozási oldal is” – tette hozzá. Az elemző az utolsó negyedévben a folyó fizetési mérleg lassuló hiánynövekedésével számol.” Ennek ellenére az egész éves hiány meghaladja majd a tavalyit, várhatóan eléri a 4 milliárd eurót – mondta Török Zoltán.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik