Belföld

Mégsincs több száz milliós K&H bankos jelzálog a pénzügyminiszter lakásán?

A Figyelő birtokában lévő tulajdoni lap szerint a K&H Bank 821 ezer eurós, azaz mai árfolyamon 213 millió forintos jelzálog-követeléssel terhelte meg László Csaba pénzügyminiszter és felesége közös 91 négyzetméteres, másfél szobás perbáli társasházi lakását.



A dokumentum 

Tulajdoni lap 1. >>
Tulajdoni lap 2. >>
Tulajdoni lap 3. >> 

A hetilap birtokában lévő földhivatali kimutatás arról tanúskodik, hogy a bejegyzés tavaly novemberben született. A politikus – megbízatása előtt – a K&H Bank vezérigazgató-helyetteseként dolgozott, a jelzálogbejegyzés idején azonban már a pénzügyi tárcát vezette. Az ingatlant egyébként a Pénzügyminisztérium előbb 182 ezer 513 forinttal terhelte meg 1997. december 18-án, majd 1998. június 24-én újabb 700 ezer forinttal, munkáltatói hitel jogcímén.

A Pénzügyminisztérium hétfő délután kiadott közleménye szerint a több laphoz és hírügynökséghez eljuttatott tulajdoni lap, amely szerint László Csaba Pénzügyminiszternek 821 ezer eurós hitele lenne a K&H Banknál, bár kétségkívül eredeti, mégis téves, mert a miniszter éppen ezen összeg egytizedének megfelelő hitelt vett fel 2001 novemberében a K&H Banktól, a bank belső szabályzatának megfelelően.

László Csaba 2002 februárjában távozott a bankból – folytatódik a közlemény -, a hitelt nyáron alakították euró alapú piaci, vagyis államilag nem támogatott hitellé. Ennek földhivatali bejegyzésekor történhetett a bank vagy a földhivatal részéről az a hiba, amelynek során az eredeti szerződésben szereplő összegnél egy nagyságrenddel nagyobb hitelösszeget tüntettek fel a tulajdoni lapon.

A pénzügyminiszter a pénzből ingatlant vásárolt, de a bank csak a hitel összegének kétszeresét meghaladó jelzálog ellenében adott hitelt, éppen ezért László Csaba fedezetként felajánlotta régebbi lakását is. Ennek tulajdoni lapján 2003 június 3-ai dátummal megjelent a K&H Bank kiigazítási kérelme. A minisztérium a bankra hivatkozva azt állítja, hogy a kérelem szerint a jelzálogjog bejegyzésekor hiba történt, a kérdéses hitel összege 88 100 euró.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik