Belföld

Meghosszabbították a szerb Beopetrol-tendert

Az ajánlattevők kérésére a szerbiai privatizációs ügynökség pénteken augusztus 7-re halasztotta el az ország második legnagyobb olajipari vállalata, a Beopetrol állami részének eladására vonatkozó nemzetközi tender lejártának határidejét.

A szerb kormány privatizációs ügynöksége április 22-én írta ki a pályázatot a Beopetrol állami tulajdonának eladásáról, s az ajánlatok leadásának határideje eredetileg július 28-a volt. A Beopetrol teljes, 130,53 millió dináros tőkeállományából az állam részesedése 99,37 százalék, a fennmaradó rész a dolgozóké. Az állam legalább 100 millió eurós bevételre számít a nominális értéken közel 74,7 millió dinárt (1,3 millió dollárt) érő papírok eladásából.

A Beopetrol 1600 dolgozót foglalkoztat és 202 töltőállomással rendelkezik Szerbiában, illetve Koszovóban, amely jelenleg ENSZ-protektorátus. A Mol Rt. május 13-án jelentette be, hogy a Petrol szlovén olajipari társasággal konzorciumot alapítva közösen vásárolná meg a Beopetrolt. Szerb kormányforrások szerint a Beopetrol iránt még az osztrák OMV, a görög Hellenic Petroleum és az orosz Lukoil is érdeklődik. A görög cég tavaly októberben megvette a Montenegróban monopolhelyzetben lévő, kotori székhelyű Jugopetrol 54 százalékát, 65 millió euróért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik