Belföld

Mádl csak az ellenzék véleményére volt kíváncsi

Az Oktatási Minisztérium (OM) vezetése sajnálattal veszi tudomásul, hogy a közoktatási törvényről a köztársasági elnök csak az ellenzék véleményét hallgatta meg - közölte a minisztérium az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.

A szaktárca a sajtóból értesült arról, hogy Mádl Ferenc pénteken hivatalában fogadta a Fidesz oktatáspolitikusát, Pokorni Zoltánt, és megbeszélést folytattak a közoktatási törvényről – ismerteti közleményében a minisztérium.

“A köztársasági elnök a mai napig nem jelezte, hogy esetleges fenntartásai miatt az Oktatási Minisztérium álláspontjára is kíváncsi lenne” – áll a minisztérium tájékoztatásában. A minisztérium megdöbbenéssel áll az előtt, hogy Pokorni Zoltán “a hírek szerint megpróbálta félrevezetni a köztársasági elnököt”.

A minisztérium közleményében idézi Pokorni Zoltán nyilvánosságra került véleményét, aki szerint a törvénymódosítás nélkülözi a legcsekélyebb szakmai és társadalmi támogatást. A szaktárca rámutat: ehhez képest a törvénymódosítást támogatták a legfontosabb szakmai szervezetek: az Országos Köznevelési Tanács, az Országos Közoktatáspolitikai Tanács és az Országos Diákjogi Tanács is. A közoktatási törvény módosítását 2003. június 23-án fogadta el a Parlament.

Az OM közleményében leszögezi: a kormányprogram elvárásai alapján készített törvénymódosítást fél éves társadalmi vita előzte meg. A törvénymódosításhoz több ezer oldalnyi vélemény érkezett a pedagógusok részéről.

“A kormány a kormányprogramot hajtja végre. Azt a programot, amit szabad választáson, a választók többségének felhatalmazásával készített. Az MSZP-SZDSZ kormány szociálliberális programot hajt végre. Nem konzervatívat, nem a Fidesz programját” – áll a szaktárca közleményében.

Az OM meggyőződése, hogy a pártok felett álló köztársasági elnök alkotmányos feladata, hogy alkotmányossági szempontból megvizsgálja a parlament által elfogadott törvényeket, és ha kérdéses számára, hogy a jogszabály alkotmányellenes, megtegye a szükséges lépéseket. “A köztársasági elnöknek azonban nem feladata a kormány és az ellenzék szakmai, világnézeti vitájában állást foglalnia. Nem feladata a kormány, és a parlamenti többség felelősségébe tartozó törvényalkotást politikai alapon ellensúlyoznia” – fogalmaz a minisztérium közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik