Belföld

Letartóztatás fenyegeti a Jukosz vezetőit

Az orosz Jukosz kőolajtársaság szerint nem zárható ki, hogy az ügyészség a vállalat vezetőinek őrizetbe vételére készül a pénteki házkutatás után.

A társaság elnöke és többségi tulajdonosa, Mihail Hodorkovszkij jelenleg az Egyesült Államokban tartózkodik családjával együtt, éppen péntek óta, egy befektetési konferencián. A Jukosz-nál cáfolják azokat a híreket, hogy a leggazdagabb oroszként számon tartott üzletember kedden nem tér vissza Oroszországba. Megfigyelők szerint a két hete a Jukosz ellen megindított hajszát a Kremlből irányítják, hétfőn viszont ketten is Vlagyimir Putyin orosz elnök környezetéből – Andrej Illarionov, az államfő gazdasági tanácsadója és Ella Pamfilova, az emberi jogi bizottság vezetője – élesen kikeltek az ügyészség ellen. A moszkvai tőzsde a péntek déltől szombat hajnalig tartó házkutatás miatt mintegy 10 százalékos indexzuhanást szenvedett el.


Az ügyészség emberei – köztük álarcos, fegyveres kommandósok – a mamutcég archívumát kutatták át, több dokumentumot és szervert lefoglaltak. A nyomozók eddig annyit közöltek, hogy a házkutatás során egy bonyolult lehallgatóberendezésre is bukkantak, és meg fogják vizsgálni, törvényes-e annak birtoklása. Dmitrij Gololobov, a Jukosz egyik ügyvédje úgy nyilatkozott hétfőn, hogy ezek után egy jogász sem zárná ki, hogy őrizetbe akarják venni a vállalat vezetőit. Az ügyvédek a bíróságon támadták meg a házkutatást, amelyet törvénytelennek tartanak, és legalább tíz formai szabálytalanságot is tapasztaltak. Az egyik például, hogy a nyomozók egyik csoportja nem mutatott fel házkutatási parancsot, hanem a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) kommandósai egyszerűen a földre kényszerítették a Jukosz biztonsági embereit. Az olajvállalat jogászai attól is tartanak, hogy az elvitt dokumentumok alapján az ügyészség akkor is kompromittáló anyagokat kreál, ha nem találnak semmi törvénybe ütközőt. Azt sem zárják ki, hogy a cég bizalmas adatai a konkurensekhez is eljutnak.


A múlt héten az orosz gyáriparosok szövetsége levelet intézett
Putyinhoz, a Jukosz elleni támadás-sorozat leállítását követelve. A vállalkozók szerint Nyikolaj Patrusev FSZB-igazgató, Igor Szecsin, Putyin titkárságvezetője és Viktor Ivanov, a Kreml apparátusának helyettes vezetője áll a hajsza mögött. Putyin egyelőre nem szólalt meg a nemzetközi botránnyá fajuló – a moszkvai amerikai nagykövetség is magyarázatot követel a történtekre – ügyben. Annyit közölt csak, hogy ellenzi, ha repressziókat alkalmaznak gazdasági viták eldöntéséhez. A hatalmi harcban, amely megfigyelők szerint a közelgő parlamenti és elnökválasztással is összefüggésben van, a Jukosz mellett állt viszont ki Mihail Kaszjanov orosz miniszterelnök. Illarionov hétfőn úgy nyilatkozott, hogy az ügyészség eljárása aláássa az Oroszország iránti befektetői bizalmat és a hivatalos szervek tekintélyét. Pamfilova megfogalmazása szerint egy olyan vállalatot ért támadás, amely élen jár a korrekt, korrupciómentes viszonyok megteremtésében az üzleti szféra képviselői és az államapparátus között.


A Jukosz elleni hadjárat két hete indult, Hodorkovszkij üzlettársa és bizalmasa, Platon Lebegyev letartóztatásával, egy tízéves privatizációs ügy kapcsán. Azóta vizsgálják a cég adóügyeit és egyes tranzakcióit is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik