Belföld

EU-szimbólumok a lelki azonosulás érdekében

Az Európai unió szimbóluma lesz az euró is, annak ellenére, hogy a közös pénzt egy év múlva a 25 tagállam közül csak 12-ben használják majd hivatalos fizetőeszközként.

Az EU-konvent által elfogadott uniós alkotmánytervezetben egy teljes paragrafus szól majd az EU jelképeiről, szimbólumairól – erről az alaptörvény megalkotásának utolsó óráiban döntöttek az európai törvényalkotók.

Az öt évtized alatt összegyűlt jelképeket a konvent egyes tagjainak kérésére rögzítették az alkotmányban, azért, hogy az EU-polgárok számára megkönnyítsék a lelki azonosulást az új unióval.

Marad a 12 csillag

Az első, 1986 óta használt jelkép a zászló, amelyen 12 aranycsillag látható a kék alapon. A csillagok nem a tagállamok számát jelképezik, hanem a tökéletességet és az összetartást.

Az EU egyéb jelképekkel is gazdagodott öt évtizedes léte alatt. Közöttük van az “Európa Nap”, amit május 9-én ünnepelnek (ünnepelünk). Ezen a napon, 1950-ben Robert Scuhman akkori francia külügyminiszter híressé vált beszédet tartott, amelyet az egyesült Európa felé vezető első lépésként tartanak számon. A Schuman-nyilatkozat fontosságát elismerve, a politikusok 1985-ben Európa Nap-nak kiáltották ki május 9-ét.

Szavazzon a magyar változatról!

Több mint harminc évvel ezelőtt, 1972-ben határozták el, hogy az uniónak legyen saját himnusza, s a választás Beethoven Örömódájára esett. Az EU jelképei közé utolsókként került be két másik szimbólum: a közös valutát az unió 12 tagországában használják, és az alkotmányban az EU valutájaként említik meg. Európa mottóját is csak mostanában haztározták meg, Valéry Giscard d’Estaing konvent-elnök javaslatára: “United in its diversity”.

Hivatalos magyar fordítás még nem készült, az euro.hu címlapján szavazni lehet a legjobbnak tartott magyar változatról: “Sokféleségben egyesülve”; “Egység a sokszínűségben”; “Egyesülve a változatosságban”; “Egység a sokféleségben”.

Nem lesz Európai Egyesült Államok

A közös pénzzel és az EU-val foglalkozó portál most lezárt internetes szavazása azt mutatja, hogy a magyar közvélemény nem szeretné, ha az Európai Unió neve megváltozna.

A kérdésről (Mi legyen az Európai Unió neve a bővítés után?) az olvasók közül 1500-an foglaltak állást, s a szavazók 58,7 százaléka megőrizné az Európai Unió elnevezést. A második legszimpatikusabb névnek az Európai Egyesült Államok bizonyult (22,74 százalék), ennél kevesebben választották az Egyesült Európa nevet (13,4 százalék), míg az Európai Közösség a szavazatoknak csak 5,2 százalékát kapta.

Mint ismeretes, a konvent javaslata szerint az Európai Unió neve nem változik.

Forrás: www.euro.hu


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik