Belföld

Adómentes lesz a munkavállalói számítógép

Munkavállalói pc-programot hirdet az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM), amelynek lényege, hogy azon cégeknek, amelyek munkavállalóiknak számítógépet adnak, vagy fizetik otthoni internetezésüket, ezt követően nem kell kifizetniük az eszköz, valamint a web-csatlakozás után a 44 százalékos személyi jövedelemadót, illetve a 29 százalékos társadalombiztosítási járulékot.

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón ismertette a program részleteit.

“A program két tavalyi törvénymódosításon alapul, s az elmúlt hat hónapban az IHM, a pénzügyminisztérium, illetve az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) azon dolgozott, hogy megfelelően értelmezze a szóban forgó jogszabályokat” – mondta a miniszter.

Hozzátette: a kedvezmények igénybevételével kapcsolatos állásfoglalás még júliusban megjelenik az APEH értesítőben.

Kóka János, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége elnöke elmondta: becsléseik szerint több tízezerrel nőhet az otthoni számítógép-használók száma a pc-program segítségével.

Kovács Kálmán tájékoztatása szerint az elmúlt hat hónap során kialakították azokat az állásfoglalásokat, amelyek alapján a munkaadók megnyugtatóan alkalmazhatják a munkavállalói pc-programban leírtakat.

Hozzátette: az idén bér jellegű kifizetésből még nem lehet a pc-programban résztvevőket támogatni, csupán a dologi típusú kiadásokból.

Az IHM célja azonban az, hogy jövőre már bér jellegű kifizetésekből is támogathassák a cégek munkavállalóikat.

A Pénzügyminisztérium és az APEH elfogadta az IHM-nek azt a kezdeményezését, hogy a pc-programon belül az áfát visszaigényelhessék a vállalkozások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik