Belföld

Továbbra is igényelhetnek kedvezményes hitelt a kisvállalkozások

A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány nem állította le hitelezési programjait - tudta meg a FigyelőNet az alapítvány közleményéből. Pénzügyi forrásai továbbra is rendelkezésére állnak, és várják a hiteligénnyel jelentkező budapesti vállalkozásokat. A rendelkezésre álló alap nagysága meghaladja az 2 milliárd forintot.

A budapesti vállalkozások a fővárosiak által kifejlesztett Budapest Kisvállalkozói Hitel programot vehetik igénybe. A programban legfeljebb 15 millió forintig terjedő hitelösszeg vehető igénybe, 60 hónapos futamidővel, 7,8 százalékos éves kamattal, amit a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium kamattámogatása tesz lehetővé.

A 2001-ben Európa-díjat is nyert Budapest Kisvállalkozói Hitelre budapesti és legfeljebb 25 százalékban külföldi érdekeltségű vállalkozások nyújthatnak be hitelkérelmet. A konstrukció forrását a Fővárosi Önkormányzat és a Polgári Takarékszövetkezet biztosítja.

A Budapesti Kisvállalkozói Hitelhez a Hitelgarancia Rt. készfizető kezességet vállal, és a kezességvállalási díj 50 százalékát a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium ugyancsak átvállalja.

A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) modellje alapján a Primom Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Vállalkozásélénkítő Alapítvány új mikrohitelprogramot indított.

A know-how átadásáról a közelmúltban írta alá a két alapítvány a szerződést. A hitel egyik része a Primom Alapítvány, a másik része a Szabolcs Takarékszövetkezet saját forrása. Az átlagkamat 8,5 százalékra csökken. Az együttműködés eredménye a kereskedelmi banki szempontok szerint még nem finanszírozható kisvállalkozói kör hitelhez juttatása.

A programban azok a mikro- és kisvállalkozások vehetnek részt, amelyek a központi feltételeknek is megfelelnek: árbevételük nem több 200 millió forintnál, alkalmazottainak száma maximum 9 fő és rendelkeznek 20 százalék saját erővel.

A kedvezményes kamatozású hitelek felhasználhatók beruházásra, fejlesztésre, vállalkozási célú ingatlan vásárlásra valamint forgóeszköz bővítésre.

A BVK kuratóriuma úgy döntött: a konstrukció eljárási rendjét a Magyar Vállalkozásfejlesztési Hálózat konzorciumot alkotó megyei vállalkozásfejlesztési alapítványoknak térítésmentesen adja át. Így a mirohitelprogram továbbfejlesztéseként az ország egész területén elérhető lehet a későbbiekben az új konstrukciójú hitelforrás. A hitelfeltételekről személyesen Budapest, VII. Rákóczi út 18. szám alatt, vagy telefonon a 269-6869 számon, illetve a BVK honlapján (http://www.bvk.hu) címen lehet.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik