Belföld

Schröder az euró gyengüléséért lobbizik – kevés sikerrel

Átfogó gyengülést szenvedett el az euró árfolyama a péntek délelőtti európai kereskedelemben, miután Gerhard Schroeder német kancellár egy sajtónyilatkozat útján szólította fel az Európai Központi Bankot, hogy avatkozzon be az euró erősödésének megállítása érdekében.

“Fölteszem, hogy az EKB vezetésének bölcs tagjai minden nap mérlegelik a kérdést, vajon eleget tettek-e a dollár-euró árfolyam vonatkozásában azért, hogy fenntartsák az európai export versenyképességét – idézte a kancellár nyilatkozatát a brit Financial Times pénteki száma.”

A reggeli európai devizapiacokon az euró 1,1320 dolláron állt, ami fél százalékkal marad el a New York-i záróártól. A jennel szemben az euró negyed százalékkal 133,43-ra mérséklődött. A dollár 118,00 jenre drágult Londonban, miután Tokióban a Nikkei részvényindex három százalékkal zuhant.

Otmar Issing, az Európai Központi Bank vezető közgazdásza péntek délelőtt tart egy beszédet, a piacok kíváncsian figyelik, hogy miképpen reagál Schroeder szavaira. Délután jelenik meg az amerikai termelői árindex, valamint publikálják az USA külkereskedelmére vonatkozó adatokat is.


Az EKB visszautasítja Schröder követelését


Az Európai Központi Bank (EKB) fő közgazdásza, Ottmar Issing pénteken elutasította, hogy az EKB hirtelen nyíltpiaci beavatkozással olcsóbbítsa az eurót, így segítvén az euróövezeti exportot.


„Az európai vállalatok külpiaci versenyképessége nem csupán
a kedvező árfolyamtól függ” – mondta Issing egy frankfurti gazdasági tanácskozáson újságíróknak, és ennél részletesebben nem volt hajlandó megvitatni ezt a kérdést. Előzőleg, ugyancsak pénteken, Gerhard Schröder német kancellár sürgette az EKB-t, hogy nyíltpiaci beavatkozással csökkentse az euró árfolyamát, az euróövezeti export támogatása végett.


Az EKB elnöke, Wim Duisenberg az utóbb napokban többször is úgy nyilatkozott – legutóbb csütörtökön, amikor az EKB változatlanul, a június elején fél százalékpontos csökkentéssel beállított 2 százalékon hagyta a bank irányadó kamatminimumát -, hogy az EKB igenis mindent megtett már a gazdasági növekedés támogatására, kamata megfelel a jelenlegi körülményeknek, és most már, mint mondta, a kormányok “nem mutogathatnak az EKB-ra”, hanem rajtuk a sor, hogy a szükséges reformokkal ösztönözzék a növekedést.


Issing nyilatkozata után az euró olcsóbbodása megállt a londoni bankközi piacon, sőt, drágult a közös valuta: 1,1334 dollár volt, a reggeli 1,1326-1,1325 dolláros szint után, amely 0,0054-0,0055 dollárral maradt el a csütörtöki későitől. Az euró hajnali olcsóbbodását, elemzők szerint, Schröder kancellár nyilatkozata okozta, még akkor is, ha a szakértők eleve sem láttak esélyt, hogy az EKB a jelenlegi helyzetben azonnal teljesítené a német kormányfő kívánságát.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik