Belföld

Verses plakátok a metróban

"Idő egy versre" mottóval cseh, horvát, magyar, osztrák, szlovák és szlovén kortárs költők műveit olvashatják az utasok plakátokon Budapesten a metróban, illetve forgalmas utak megállóiban. A határokon átívelő költészeti eseményről csütörtökön tartottak tájékoztatót a Magyar Újságírók Országos Szövetségének székházában.

Az “Idő egy versre” című akció Bécsből ered. Az osztrák főváros utcáin és terein első alkalommal 1983-ban jelentek meg verses plakátok Helmut Zilk akkori oktatási miniszter kezdeményezése nyomán – közölte Andreas Schieder bécsi városi tanácsos.

A hagyománnyá vált esemény középpontjában minden évben más-más téma szerepel. Így az elmúlt években szóltak már a versek például az erőszak ellen, illetve a szerelemről – fűzte hozzá. Idén Budapest, Ljubljana, Pozsony, Prága és Zágráb is bekapcsolódott a “Költészet határok nélkül – találkozások” címet kapott rendezvénybe – mondta el Andreas Schieder.

A plakátban rejlő lehetőséget most újabb művészeti terület vette birtokba – mondta Schiffer János, Budapest főpolgármester-helyettese. A millenniumi földalatti peronjain már 1996 óta láthatók rendszeresen változó témájú tárlatok – emlékeztetett rá Schiffer János.

A versek többsége az egyes nemzeti PEN Clubok által felkarolt különleges költészeti eseményre íródott. A magyar költőket Tandori Dezső képviseli. A nyár végéig tartó akcióhoz az Europlakát ingyenesen bocsátotta rendelkezésre a reklámfelületeket, és szponzorokkal közösen ő finanszírozta a verses plakátok előállítását is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik