Belföld

Tovább dagad a botrány az Eurostatnál

admin
admin

2003. 07. 10. 10:22

Az Európai Bizottság közlése szerint az uniós statisztikai hivatalnál, az Eurostatnál nagymértékű visszaélések történtek.

Az adminisztratív reformért felelős biztos, Neil Kinnock, és a pénzügyi biztos, Pedro Solbes arról tájékoztatta az Európai Parlamentet szerdán, hogy az előző este nyomozók kutatták át és foglalták le az európai statisztikai hivatal egyes iratait.


A bizottság azután cselekedett, hogy hétfőn két jelentést is kapott arról, hogy a korábban feltételezettnél jóval kiterjedtebb csalási hullám söpört végig az Eurostaton.

Vizsgálat indul három bizottsági hivatalnok ellen is, és elővigyázatosságból több Eurostat-vezetőt minősítettek át tanácsadói funkcióba. Húsztagú vizsgálóbizottság is alakul.

Az intézkedések egy céget is érintenek: a brüsszeli bizottság felfüggesztette a francia Planistat céggel kötött valamennyi szerződését. Ez a partner gazdasági és pénzügyi tanácsadást végzett az Eurostatnak, az elmúlt tíz évben 41 millió euró értékben.


A bizottsági vizsgálat azt is kiderítette már, hogy a statisztikai hivatal egyes hivatalnokai “megbízható” cégekkel a teljesítésnél nagyobb összegű szerződéseket kötöttek és a különbözetet saját kedvük szerint költötték el. Erre a gyakorlatra még 1999-ben fény derült, de nem történt meg a szisztematikus kivizsgálás. Mint ismert, nemrégiben az EU korrupcióellenes irodája, az OLAF az Eurostat két korábbi vezetője ellen nyomozott, mert a gyanú szerint egy titkos luxemburgi számlára menekítették ki a hivatal pénzét.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.