Belföld

Átmeneti piacvédelmet kér a cukorágazat

Az aszály miatt 15-20 százalékkal is csökkenhet idén a gyárakba szállított cukorrépa mennyisége, de a hazai ellátás nincs veszélyben. Az import erőteljes megugrása ellen ugyanakkor még mindig nincs védelem – írja a Napi Gazdaság.

A legnagyobb hazai cukorgyártó, a Magyar Cukor Rt. tavaly lényegében befejezte a tulajdonos, az osztrák Agrana-csoport vezetésével öt évvel ezelőtt megkezdett reorganizációs programot. Ezalatt folyamatosan javult a cég hatékonysága, s a kezdeti évek veszteségei után ma már pénzügyileg is eredményes a vállalkozás – tudta meg a lap Fischer Bélától, a társaság vezérigazgatójától. A tavalyi (a pénzügyi év változása miatt februárban lezárt, 14 hónapos) gazdasági évben a cég 19 milliárd forint árbevételt ért el, eredménye 2,57 milliárd forintot tett ki. Az elmúlt néhány év átlagát tekintve az eredményesség középtávon biztosítja az EU-n belüli versenyképesség megőrzéséhez szükséges pénzügyi erőt – véli a vezérigazgató.

Hozzátette: a közép-európai Agrana-csoporton belül a kaposvári és petőházi gyár fajlagos energiafelhasználásánál jobbat csak az ausztriai üzemek produkálnak. Mindehhez jelentős beruházás szükséges: 2003-ban erre összesen 921 millió forintot szánnak. Idén is folytatják tavaly elkezdett támogatási programjukat, ennek során összesen 200 millió forint vissza nem térítendő támogatást folyósítottak a cukorrépa-termelőknek. Az állami és a feldolgozói segítség együtt húsz nagy értékű, 70-90 millió forintba kerülő cukorrépa-betakarító, illetve -tisztító gép beszerzését tette lehetővé.

A kezdődő “cukorgazdasági év” eredményei valószínűleg elmaradnak majd a tervektől, a cukorrépa vetése utáni meghatározó jelentőségű kelési időszakban ugyanis rendkívül kevés csapadék hullott országszerte – tette hozzá Fischer, aki a Cukoripari Egyesülés elnöki tisztét is betölti. Az aszály miatt a céghez tartozó cukorrépa-termelők esetében 20 százalékos, országosan pedig 15-20 százalékos terméscsökkenés is előfordulhat, ám a korábbi évekről áthozott készletek miatt ez nem veszélyezteti a magyar piac belföldi ellátását.

Az igazi gondokat továbbra is az import, illetve a piacvédelem megoldatlansága okozza, mivel a már átvett uniós kvótarendszer nemcsak termelési lehetőséget, hanem termelési kötelezettséget is jelent. A most lezáruló cukorgazdasági évben (2002. július 1-2003. június 30.) a cukorbehozatal elérte az 50 ezer tonnát, ami megfelel egy átlagos magyar cukorgyár éves termelésének, s az emiatt felhalmozódó készletek exportján keletkező fedezetkiesés ágazati szinten mintegy 4 milliárd forint – hangsúlyozta Fischer Béla. A cukorágazat kérte, hogy az állam az EU-csatlakozásig átmenetileg oldja meg a hazai piac védelmét, a tárgyalások azonban még nem vezettek eredményre.

A Magyar Cukor Rt. az osztrák Agrana élelmiszer-ipari csoport tagvállalata. A több közép-kelet-európai országban is érdekeltségekkel rendelkező cég tavaly 875,7 millió euró (230 milliárd forint) árbevételt ért el, a konszernszintű nyereség 65,4 millió eurót tett ki.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.