Belföld

Öt nap elzárás “Heil Putyin!” üdvözlésért

Egy kalinyingrádi bíróság öt nap elzárásra ítélt két fiatalembert, akik náci karlendítéssel, és "Heil" felkiáltással üdvözölték Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

Az államfő július elején, londoni útjáról visszatérve állt meg Oroszország legnyugatibb régiójában. A hatóságok által huligánnak minősített fiúk egy esküvőre érkeztek Kalinyingrád városába Moszkovszkoje faluból, és mindenképpen fel akarták hívni magukra az autókonvojban elsuhanó Putyin figyelmét. Azt nem tudni, hogy Putyin észrevette-e őket, de a biztonsági emberek figyelmét rögtön felkeltették az ízetlen tréfával. A bíróság ötnapos elzárásra büntette a két renitenskedőt a náci szimbólumok használatát tiltó törvény alapján. A történteknek külön pikantériát ad annak helyszíne: Kalinyingrád – az egykori Kelet-Poroszország – 1945-ig Németországhoz tartozott.

Az ügy kapcsán többen felidéznek Oroszországban egy, még az 1970-es években történt tragikomikus esetet. Fehéroroszországi fiatalok egy erdei piknik alkalmával II. világháborús, titkos német raktárra bukkantak. A garatra már alaposan felöntött főiskolások beöltöztek az egyenruhákba, magukhoz vették a fegyvereket, majd bevonulva a legközelebbi faluba tört oroszsággal közölték a halálra rémült lakosokkal, hogy visszajöttek a náci megszállók. Ez még nem volt elég: sorba állították a falusiakat, és azt követelték tőlük, hogy nevezzék meg a kommunistákat. A helyi kolhoz agronómusa buzgón eleget is tett a felszólításnak – vesztére, mert ő kapta a legsúlyosabb büntetést az ügy szereplői közül.

Putyinra visszatérve: kalinyingrádi látogatását egy másik botrány is megzavarta, egyik testőrének ugyanis kiverték a szemét egy belvárosi szórakozóhelyen. Az elnök három testőre vacsorázni tért be a vendéglátó helyre, ahol máig tisztázatlan okok miatt verekedésbe keveredtek a biztonsági őrökkel, akik erősebbeknek bizonyultak náluk.

Áldja viszont az elnöki vizitet az Útmenti nevű halvendéglő tulajdonosnője: a korábban kevesek által ismert helyre alig lehet beférni, amióta az elnök váratlanul betért oda vacsorázni, Szergej Ivanov védelmi miniszter, és Valentyina Matvijenko, az észak-nyugati szövetségi körzet elnöki megbízottja társaságában. Az illusztris vendégek végigkóstolták a hely specialitásait a kaviáros süteménytől a “cár módra”, tokhalból és rákból készült hallevesen keresztül a füstölt és faszénen sült tengeri csemegékig, és a lakomáért a moszkvai árakkal összehasonlítva szerény összeget, fejenként 1000 rubelt – kb. 8 ezer forint – hagytak az “út mentén.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik