Belföld

Áramütés – a Sony 18 ezer laptopot hív vissza

Mintegy 18 ezer darabot hívnak vissza abból a Vaio laptopból, amelyet a japán Sony gyárt, miután a felhasználókat áramütés veszélye fenyegeti.

A BBC szerint a hiba a számítógépek modemjében fordulhat elő, amelynek az lehet a következménye, hogy áramütést kap a felhasználó, amikor telefonálás közben használja a Vaiót. A visszahívás által érintett gépek nagy része Japánban került forgalomba, háromezer az USA-ban, kétezer darab pedig Európában kelt el.


A Sony Hungária Kft.-től a FigyelőNet megtudta, hogy a cég itthon nem forgalmaz számítástechnikai eszközöket, csak szórakoztató elektronikai termékekkel foglalkoznak. Éppen ezért nem lehet megmondani, hogy a mostani visszahívás hány gépet érinthet Magyarországon, minthogy a hazai piacon lévő PC-k különböző kereskedelmi csatornákon jutnak be az országba.

Nem túl nagy a visszahívás költsége

A Sony központjának becslései szerint a visszahívás költségei 4,2 millió dollárt tesznek ki, ami brit elemzők szerint nem károsítja súlyosan a cég imázsát, de legalábbis a részvények hozamára nem lesz nagyobb kihatással. (A tőzsde azonban láthatólag nem a brit elemzők véleményét követi, hiszen a negatív hír bejelentésére 2,3 százalékot zuhant a japán elektronikai cég árfolyama a tokiói börzén.) A Sony egyébként a világ hatodik legnagyobb PC-gyártója. Tavaly 3,1 milliót adott el Vaio típusú gépeiből. A BBC szerint ha további visszahívások is bekövetkeznek, akkor az már súlyosabban is árthat a japán cégnek, illetve a vállalatról kialakult fogyasztói képnek.


Áramütés – a Sony 18 ezer laptopot hív vissza 1

Ingyen kijavítják a hibát

A technikailag hibás készülékek az úgynevezett FR-szériába tartoznak, amelyet az USA-ban FVR-sorozatnak neveznek. A nagyképernyős, igen kelendőnek számító modell ára 1500 dollár körüli. A Sony szóvivője szerint kevesebb mint tíz panasz érkezett eddig a vállalathoz a hibás Vaiók miatt, személyi sérülés pedig nem történt a „zárlatos” modemek miatt.

A Sony bejelentése szerint a hibás készülékek javítása ingyenes. Az ügy kapcsán egy elemző, a Credit Suisse First Boston szakértője, Maszahiro Ono megemlítette, hogy a Sony már számos visszahívást volt kénytelen elrendelni, így például a mobiltelefonok gyártásakor fordultak elő különböző hibák. Ono szerint ez különösen azért sajnálatos, mert a Sony PC-eladásai éppen idén kezdtek egyenesbe jönni, a tavalyi – kissé „laposra” sikeredett év után.

“Meghackelték” a PlayStationt

A Sony cég a PlayStation2 kibocsátásakor létrehozott egy website-ot, amellyel azt akarta elősegíteni, hogy a játékkonzolt használók online úton-módon is vetélkedhessenek egymással. Ezt használta ki egy brit PlayStation-fanatikus, Martyn Brook, aki „civilben” webdesigner. Brook felfedezte, hogy a konzoljával gyakorlatilag bármilyen web-oldalt el tud érni a Sony online játékszolgáltatása révén. Ezáltal nemcsak a többi Sony-játékossal léphet kapcsolatba, hanem egy web-böngészőre is szert tehetett, amit sokan sajátos hackelésnek tartanak. A browser immár elérhető Brook saját honlapjáról – www.brookfresh.co.uk – is, így a designer jelentős forgalmat generálhatott saját internetes oldalán, miután számos játékos és a honlapot tesztelni akaró érdeklődő kereste fel a honlapot.

Kiábrándító előrejelzést tett a Sony

A mostani visszahívásról szóló bejelentés nem az első negatív hír idén a Sony kapcsán. A cég, amely a világ legnagyobb szórakoztató elektronikai vállalkozása, bevétel- és profitcsökkenést jelző prognózissal lepte meg az értékpapírpiacokat április végén. Az október-decemberi negyedévben a Sony számára rekord nyereséget hozó Pókember film és a PlayStation2 játékkonzol sem tudta megvédeni a japán konszernt attól, hogy a január-márciusi periódusban a Vaio személyi számítógépek és a színes televíziók drasztikusan visszaeső kereslete miatt mélyen veszteséges zónába süllyedjen.

A negyedév konszolidált nettó vesztesége így 111,14 milliárd jen lett, szemben az előző év azonos periódusában pirossal írt 5,46 milliárd jenes végösszeggel. A negyedévet egyszeri rendkívüli tételként a zenei üzletág 120 millió dolláros átszervezési költsége is terhelte. Az áprilissal indult folyó pénzügyi évre a Sony 50 milliárd jen nettó nyereséget jelez előre, ami alig a fele a gyászosan alacsonynak tekintett elmúlt évi 115,52 milliárd jenes profitnak.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik