Belföld

Az OECD Franciaországnak: reform vagy csőd!

Egy százalék alá csökkentette idei francia gazdasági növekedési előrejelzését az OECD, míg 2004-re 2 százalékos növekedést jósol. A szervezet a reformok folytatására ösztönzi a francia kormányt.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) korábbi, 1,25 százalékos idei előrejelzéséhez képest az egy százalékosnál alacsonyabb gazdasági növekedési mutató komoly visszaesést jelent. A gazdasági szervezet becslései szerint a költségvetési hiány Franciaországban az idén eléri a GDP 3,5 százalékát, messze túlhaladva az euróövezet maximálisan 3 százalékos hiányszintjét. A GDP-hez viszonyított 61 százalékos arányával immár az államadósság is meghaladja a 60 százalékos uniós előírást.

A költségvetési hiány már tavaly is 3,1 százalékra emelkedett, s ez ijesztő ugrás a tervezett 1,4 százalékhoz képest. A többlethiánynak csupán mintegy harmada tudható be a recessziós gazdasági helyzetnek, egyharmadáért a főként az adócsökkentések miatt zsugorodó adóbevételek, további egyharmadért a váratlan költségek tehetők felelőssé.

A nyugdíjrendszer további reformja szükséges

A gazdasági tevékenység 2000-től tapasztalható lassulása során a munkanélküliek aránya csekély mértékben nőtt: májusban a munkaképes lakosság 9,3 százaléka volt állástalan. Az OECD ennek ellenére hangsúlyozza, hogy igen sok reformintézkedésre van szükség a munkakedv fellendítése érdekében. Franciaországban a dolgozók 4 százalékkal dolgoznak kevesebbet az OECD átlagánál és öt százalékkal kevesebbet a többi EU-tagországénál.

Az OECD figyelmeztetett, hogy szükség van a nyugdíjrendszer további módosítására, a korai nyugdíjazások elkerülésére, valamint arra is, hogy a nyugdíjazások számával arányosan szigorúan csökkentsék a közszolgáltatásban dolgozók számát. Ugyanakkor módosítani kell majd az adó- és munkaügyi törvényeket annak érdekében, hogy az országot vonzóbbá tegyék a belföldi és külföldi befektetők számára.

50 év múlva 19 százalékos költségvetési hiány

A szervezet keményen bírálta Franciaországot amiatt, hogy folytatja az adócsökkentést, és megengedi, hogy a kiadások – főként az egészségügyben –a kitűzött szint fölé csússzanak. Bár a francia kormány márciusi előrejelzései szerint 2004-re 2,9 százalékos költségvetési hiánnyal számol, az OECD szerint az eddigi intézkedések tükrében ez aligha valósulhat meg.

Ha a reformokat nem folytatják, a kiadások tendenciája – amelyet az elöregedő lakosság nyugdíjköltségei és egészségügyi ellátási kiadásai tovább terhelnek – oda vezethet, hogy ötven év alatt az adósság a bruttó nemzeti össztermék több mint 250 százalékára növekszik, a költségvetési hiány pedig meghaladja a GDP 19 százalékát – figyelmeztet az OECD.

euro.hu

Ajánlott videó