Belföld

Nem lesz gázpiaci importkorlátozás

A tervek szerint nem lesz importkorlátozás a 2004. január 1-jével megnyíló magyar gázpiacon, vagyis ez nem akadályozhatja a valódi árversenyt, szemben az árampiaccal, ahol korlátozott az import - írja a Világgazdaság.

A gázpiac megnyitása során a tervek szerint kisebb mértékben korlátoznák a nagyfogyasztók és a kereskedők mozgásterét, mint az a villamosenergia-piacon történt.

A feljogosított fogyasztók jelenlegi felhasználásuk mértékéig importálhatnának gázt, szemben a még érvényes árampiaci szabályozással, mely szerint a nagyfogyasztók legfeljebb felerészben szerezhetik be a működésükhöz szükséges villamos energiát külföldről. Az érintett ipari fogyasztók és a kereskedők értékelése szerint is ez a korlátozás jelentős mértékben akadályozza a verseny kibontakozását, és miután nem felel meg az uniós normáknak, 2004. május 1-jével mindenképp el kell törölni.

Ajánlott videó

Annak jártunk utána, hogyan zajlik egy eljárás, és azon túl mi vár a rajtakapott egészségügyi dolgozókra, valamint hogy kevesebb borítékot csúsztatnak-e zsebbe az új szabályozás óta a betegek.