Belföld

Módosította gazdasági előrejelzéseit a Kopint-Datorg

A Kopint-Datorg gazdaságkutató társaság számos ponton módosította korábbi előrejelzéseit, a GDP növekedésére vonatkozó prognózisát az idénre a korábbi 3,7 százalékról 3,2 százalékra mérsékelte.

A Kopint-Datorg szerdán Budapesten sajtótájékoztatón tette közzé az idén márciusban publikáltakhoz képest új becsléseit. Az ipari termelésben dinamikusabb növekedésre számítanak a Kopint kutatói – a növekedés mértékét ezért 4-ről, 5,5 százalékra emelték, viszont csaknem a felére – 1,5 milliárd euróról, 800 millió euróra – csökkentették a működő tőke beáramlására vonatkozó prognózisukat.

Az idei kereskedelmi mérlegre vonatkozó előrejelzést mínusz 3,5-4 milliárd euróról mínusz 4-4,5 milliárd euróra emelte a Kopint, és ezzel párhuzamosan a folyó fizetési mérleg korábbi mínusz 3,2 milliárd eurós előrejelzését is mínusz 4,2 milliárd euróra módosította. Optimistább lett a kutató intézet a fogyasztói árak tekintetében, korábbi 4,9 százalékos előrejelzését 4,6 százalékra módosította.

Az idei államháztartási hiány GDP-arányos mértékét mérsékelten, 5,3-ról 5,4 százalékra növelte.

Nem romlott a gazdaság állapota

A gazdaság állapota összességében nem rosszabb a fél, illetve egy évvel korábbinál, bizonyos mutatók javuló, mások romló tendenciát mutatnak – jelentette ki Palócz Éva a Kopint-Datorg csütörtöki tájékoztatóján.

“A magyar gazdaságban nincs csőd, illetve csődközeli állapot” – szögezte le a Kopint-Datorg tudományos vezérigazgató-helyettese. Hangsúlyozta, hogy a GDP növekedési üteme ugyan jóval elmarad akár még tavalyi szinttől is, de még mindig magasabb, mint a számunkra összevetés alapjául szolgáló Csehországban és Lengyelországban.

A mai bizalmatlanság és bizonytalanság – amely a szándékoltnál is gyengébb forintárfolyamban is megmutatkozik – a kutatók szerint elsősorban nem a magyar gazdaság alapvető mutatói romlásának, hanem a közelmúlt nem szerencsés gazdaságpolitikai lépéseinek következménye – tette hozzá Palócz Éva.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik