Belföld

Megrovással végződött Janza 421 millós ügye

Megrovással szüntette meg csütörtökön a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) azt a büntetőpert, amelyben 421 millió forintos hanyag kezeléssel vádolták Janza Károly altábornagyot, a Horn-kormány Honvédelmi Minisztériumának (HM) gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkárát.

Az elsőfokú határozat nem jogerős, az ügyész bűnösség megállapításáért és felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabásáért, a vádlott és védője pedig bűncselekmény hiányában történő felmentésért fellebbezett.

A PKKB szerint Janza Károly gondatlanul megszegte vagyonkezelői kötelezettségét, amikor 1998-ban aláírta a Lupis Brókerházhoz 1993-ban kihelyezett, de csődje miatt akkor behajthatatlannak tűnő követelések biztosítékát, a Globex Holdingnak engedményező szabálytalan szerződést.

A PKKB által megállapított tényállás szerint a HM még 1993-ban, Janza Károly hivatalba lépése előtt kihelyezte átmenetileg szabad pénzeszközeit, 831 millió forintot a Lupis Brókerház Rt.-hez. Amikor a cégnek fizetési nehézségei támadtak, a HM követelésének biztosítására megegyezés született, mely szerint jelzálogot jegyeztek be a cég 100-300 millió forint értékű V. kerület Kígyó utcai ingatlanára.

A brókerháznál történtek miatt Lupis József ellen a ’90-es évek közepén büntetőeljárás indult, amelyben jogerősen többéves szabadságvesztés büntetésre ítélték. Lupis József idén szabadult, és tanúként meg is hallgatták a Janza Károly elleni büntetőperben.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik