Belföld

Lou Reed koncert a Margitszigeten

Lou Reed, az underground zene egyik megteremtője és kultikus személyisége július 15-én kedden este a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon ad koncertet - tájékoztatta az MTI-t a rendezvény szervezője.

A Sweet Jane, a Dirty Blvd, a Walk On the Wild Side, a The Day John Kennedy Died, a Heroin, Perfect Day és sok más nagy sikerű dal alkotója és előadója a rock történetének kiemelkedő jelentőségű alakja.

Bár fiatalon már zenélt, nem zenésznek készült, később azonban több mint három évtizeden át a rockzene meghatározó egyénisége lett. Bob Dylannel, Jim Morrisonnal és Neil Younggal együtt azok közé sorolják, akik a rock révén megújították az amerikai költészetet. Írásait tanítják az egyetemen.

A most hatvanegy éves Lou Reed újságírónak készült, és komoly irodalmi ambíciói voltak. A Velvet Underground alapító tagjaként robbant be a rockzenébe a hatvanas évek második felében. A Velvet Underground hároméves fennállás után feloszlott, Lou Reed azóta szólóban lép fel.

Albumai, válogatásai közül a legjelentősebbek a Transformer (David Bowie volt a producere), a Berlin, a New York, a Songs For Drella (amely Andy Warhol képzőművésznek, a Velvet Underground létrehozójának emlékére készült.) Két dala, a Dirty Blvd és a What,s Good vezette a Billboard listáját. Öt évvel ezelőtt Grammy díjat kapott az American Masters: Lou Reed Rock And Roll Heart című videójáért.

Lou Reed legutóbbi albuma, a The Raven idén januárban jelent meg. A kritikusok kedvezően fogadták és maga Reed is azt nyilatkozta, hogy legjobb lemezének tartja. Az album utolsó előtti instrumentális száma, a Fire Music három nappal 2001. szeptember 11-e,a New York-i és a washingtoni terrormerényletek után született. Lou Reed eddig kétszer koncertezett Magyarországon: 1996-ban a Petőfi Csarnokban, 2000-ben pedig a Szigeten lépett fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik