Belföld

Lassul a cseh ipari termelés

A cseh ipari termelés a várakozásokat felülmúlóan lassult májusban kilenc hónap óta leglassúbb ütemben bővült a feldolgozóipar gyenge teljesítménye miatt.

A cseh statisztikai hivatal csütörtökön közzétett adataiból kiderül, hogy májusban az ipar egésze – éves összevetésben – 3,2 százalékkal növekedett, 2002 augusztusa óta a leglassúbb ütemben. Akkor az országot sújtó árvíz miatt volt lassú a termelés növekedése. Áprilisban 5,6 százalékkal nőtt az ipari termelés.

Az elmúlt hónapokban a cseh ipar feltűnően jól teljesített, tehát május az első hónap, amikor a legnagyobb exportpiacon, a német piacon tapasztalható gondok már érzékelhetők a cseh áruk iránti kereslet visszaesésében.

Havi összehasonlításban az ipari termelés 0,6 százalékkal esett vissza májusban a szezonális kiigazításokkal. A feldolgozóipar 2,9 százalékkal bővült májusban, szemben az áprilisi 5,6 százalékos bővüléssel. A dél-koreai LG Electronics vegyes vállalata, a képcsöveket gyártó Phillips egyaránt visszafogta májusban a termelést a gyenge eladások miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik