Belföld

Közös lobbi az erdélyi autópálya ügyében

Az Erdélyt átszelő autópálya megépítését nevezte Románia egyik legfontosabb, sürgős beruházásának csütörtökön Adrian Nastase román miniszterelnök.

A román kormányfő a Bukarestben akkreditált külföldi újságírókkal tartott találkozóján a külföldi beruházásokat illetően hangsúlyozta: eljött az ideje annak, hogy a közvetlen külföldi befektetések főként a zöldmezős és az infrastrukturális beruházások formájában valósuljanak meg.

Adrian Nastase külön kitért arra, hogy Európában Románia az egyedüli ország, ahol mindössze egyetlen, száz kilométer hosszúságú autópálya létezik. A román miniszterelnök szerint elhibázott volt az korábbi döntés, hogy új autópályákat keleti irányban kezdtek építeni Romániában, azt pedig elfogadhatatlan nevezte, hogy az elmúlt tíz évben mindössze 50-60 kilométernyi pályaszakaszt sikerült megépíteni.

„Románia európai integrációjának fizikai megvalósulásához az
kell, hogy nyugati irányban épüljenek autópályák” – hangsúlyozta. Elmondta, már megállapodásokat kötöttek olasz és francia cégekkel a Bukarest-Ploiesti, illetve a Ploiesti-Predeal pályaszakasz megépítésére. Egyelőre keresik a partnert a Predeal-Brassó hegyi szakasz kivitelezésére.

A Brassó-Kolozsvár-Nagyvárad-Bors autópálya megépítéséről a román illetékesek már emlékeztetőt írtak alá az amerikai Bechtel társasággal. „Az építkezés itt már a jövő év közepén megkezdődik, ez az autópálya fogja összekötni Bukarestet Budapesttel” – jelentette ki a román miniszterelnök.

Az Erdélyt átszelő autópálya költségeit a román illetékesek 2,5 milliárd dollárra becsülik. A román kormányfő hangsúlyozta, hogy a tervek megvalósításához elsősorban a nemzetközi pénzügyi intézményekkel kell egyetértésre jutni a beruházási stratégiáról.”Van olyan nézet, amely az óvatosságot, elsősorban a költségvetési hiány mérséklésének szempontját helyezi előtérbe. Ennek az álláspontnak a képviselői azt tanácsolják, hogy a privatizációs bevételeket is elsősorban a hiány csökkentésére fordítsuk. Én magam nem ezzel, hanem a bátor fejlesztési politikával értek egyet” – szögezte le.

Adrian Nastase hangsúlyozta, hogy a román és a magyar fővárost összekötő autópálya megépítését illetően nagyon jó az együttműködés a magyar kormánnyal, többször is tárgyalt erről a kérdésről Medgyessy Péter magyar miniszterelnökkel. Elmondta, a tervek szerint a magyar miniszterelnökkel közösen “lobbiznak” majd Brüsszelben az Európai Bizottságnál támogatásért.


 

Ajánlott videó