Belföld

Franciaország: borúlátó gazdasági előrejelzések

Egy százalék alá csökkentette idei francia gazdasági növekedési előrejelzését az OECD, míg 2004-re 2 százalékos növekedést jósol. A szervezet a reformok folytatására ösztönzi a francia kormányt.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) korábbi, 1,25 százalékos idei előrejelzéséhez képest az egy százalékosnál alacsonyabb gazdasági növekedési mutató komoly visszaesést jelent. A gazdasági szervezet becslései szerint a költségvetési hiány Franciaországban az idén eléri a GDP 3,5 százalékát, messze túlhaladva az euróövezet maximálisan 3 százalékos hiányszintjét. A GDP-hez viszonyított 61 százalékos arányával immár az államadósság is meghaladja a 60 százalékos uniós előírást.

A költségvetési hiány már tavaly is 3,1 százalékra emelkedett, s ez ijesztő ugrás a tervezett 1,4 százalékhoz képest. A többlethiánynak csupán mintegy harmada tudható be a recessziós gazdasági helyzetnek, egyharmadáért a főként az adócsökkentések miatt zsugorodó adóbevételek, további egyharmadért a váratlan költségek tehetők felelőssé.

A nyugdíjrendszer további reformja szükséges

A gazdasági tevékenység 2000-től tapasztalható lassulása során a munkanélküliek aránya csekély mértékben nőtt: májusban a munkaképes lakosság 9,3 százaléka volt állástalan. Az OECD ennek ellenére hangsúlyozza, hogy igen sok reformintézkedésre van szükség a munkakedv fellendítése érdekében. Franciaországban a dolgozók 4 százalékkal dolgoznak kevesebbet az OECD átlagánál és öt százalékkal kevesebbet a többi EU-tagországénál.

Az OECD figyelmeztetett, hogy szükség van a nyugdíjrendszer további módosítására, a korai nyugdíjazások elkerülésére, valamint arra is, hogy a nyugdíjazások számával arányosan szigorúan csökkentsék a közszolgáltatásban dolgozók számát. Ugyanakkor módosítani kell majd az adó- és munkaügyi törvényeket annak érdekében, hogy az országot vonzóbbá tegyék a belföldi és külföldi befektetők számára.

50 év múlva 19 százalékos költségvetési hiány

A szervezet keményen bírálta Franciaországot amiatt, hogy folytatja az adócsökkentést, és megengedi, hogy a kiadások – főként az egészségügyben –a kitűzött szint fölé csússzanak. Bár a francia kormány márciusi előrejelzései szerint 2004-re 2,9 százalékos költségvetési hiánnyal számol, az OECD szerint az eddigi intézkedések tükrében ez aligha valósulhat meg.

Ha a reformokat nem folytatják, a kiadások tendenciája – amelyet az elöregedő lakosság nyugdíjköltségei és egészségügyi ellátási kiadásai tovább terhelnek – oda vezethet, hogy ötven év alatt az adósság a bruttó nemzeti össztermék több mint 250 százalékára növekszik, a költségvetési hiány pedig meghaladja a GDP 19 százalékát – figyelmeztet az OECD.


9,5 százalékos a francia munkanélküliség


A francia statisztikai hivatal a májusi munkanélküliség korábbi 9,3 százalékos adatát csütörtökön 9,5 százalékosra módosította, egy új számítási módszerre hivatkozva. Ez folyamatosan, a réginél sokkal gyakoribb adatvétellel állapítja meg a foglalkoztatás szintjét – írja a francia sajtó.


A hivatal szerint 163 ezer munkanélküli segélykérelmet regisztráltak, ennek megfelelően állapították meg az új rátát. Az új francia számítással drámai változás következett be, hiszen az áprilisi adat még 9,1 százalékos munkanélküliségről szólt, ezt az adatot tette közzé még májusról is az EU-tagországokról szóló kimutatásában az uniós statisztikai szervezet is. Ez utóbbi szerint egyébként a nyugat-európai átlag 8,8 százalékon állt májusban.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik