Belföld

Eva: hétfőn jár le a negyedéves fizetési határidő

Jövő héten hétfőig kell befizetni a második negyedévi bevételek után az egyszerűsített vállalkozói adót. A határidő lejárta után szúrópróbaszerű ellenőrzéseket tart az APEH.

Az első negyedév után 60 513 evát választó adózó közül 735-öt ellenőrzött a hivatal azok közül, akik nem fizettek előleget. A vizsgált adóalanyok közül 13 százalékuk nem fizetett előleget, pedig volt bevétele – tájékoztatta közleményben az adóhivatal csütörtökön az MTI-t.

Az adózok 55 százalékának nem volt bevétele, míg 32 százalékuk késve vagy nem megfelelő helyre utalta az előleget.

Az adóhatóság felhívja arra a figyelmet, hogy a második negyedévi előleg fizetési kötelezettség után ismét lesznek szúrópróba szerű ellenőrzések.

A törvény alapján minden negyedévet követő hónap 12. napjáig
kell a három havi bruttó bevétel 15 százalékát előlegként befizetni,
mivel azonban ez a nap júliusban szombatra esik, kitolódott a
határidő.

Az eva-előleget az adóhivatal 10032000-01076033 számú számlájára kell átutalni.

A számviteli törvény hatálya alá tartozó kft-knek a mérlegbeszámolójukat követő 150. napon kell megfizetniük a negyedéves eva előleget.

A negyedéves előleg megfizetésénél több dologra érdemes odafigyelni. Az adóelőleget azon kiszámlázott tételek után is meg kell fizetni, amelyekről a számlát a negyedév vége előtt 30 nappal kitöltötték, de a bevétel még nem érkezett meg. A törvény ugyanis 30 napos halasztó hatályt engedélyez az adó megfizetésére, függetlenül attól, hogy a pénz megérkezett-e az adózó számlájára, vagy sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik