Belföld

Elkészült az EU első alkotmányának tervezete

Véget ért csütörtökön Brüsszelben az európai konvent, amely 16 hónapos munkával megszerkesztette az egyesülő Európa első közös alkotmányos szerződésének tervezetét.

Az ünnepélyes csütörtöki záróülés végén a 15 mai és 13 leendő európai uniós ország konvent képviselői aláírták a tervezet kísérő okmányát, amelyet az alkotmánytervezettel együtt a konvent elnöke, Valéry Giscard d,Estaing július 18-án átad az EU-ban soros elnök Olaszország vezetőinek Rómában. Az EU legutóbbi csúcsértekezlete határozata alapján az olasz elnökség októberre összehívja a 28 ország kormányának képviselőit, hogy alapos áttekintés után kiigazítsák, módosítsák, pontosítsák a parlamentek képviselői által a konventben megszerkesztett dokumentumot. A leendő európai alkotmányos szerződést a tervek szerint jövő tavasszal írják alá, utána minden érintett államnak külön is meg kell erősítenie – parlamenti úton vagy népszavazással -, hogy életbe léphessen. A folyamat várhatólag 2006-ig tart.

 Szájer József a magyar részvételről

Szájer József elmondta az MTI-nek, hogy a magyar képviselők aktívan vettek részt a konventen, számos ponton az ő kézjegyük is rajta van a tervezeten. A képviselő a demokratikus átmenet idején részt vett a hazai alkotmányozásban, s most nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy az első európai alkotmány szerkesztésében is részt vehetett. Szájer kifejtette, hogy mivel a konventen nem sikerült minden magyar törekvést elérni, levélben készül megjelölni Medgyessy Péter miniszterelnöknek, hogy a kormányközi értekezleten véleménye szerint milyen előrelépésekre van szükség.

Giscard és a két alelnök, a belga Jean-Luc Dehaene volt miniszterelnök és Giuliano D,Amato volt olasz kormányfő, a záróülésen történelmi jelentőségűnek nevezte az alkotmánytervezetet és annak létrehozását, a széles körű népképviseleten alapuló konvent módszerét. Giscard hangoztatta, hogy nem sok megfigyelő hitt kezdetben abban, hogy egy 105 tagú, 28 nemzetet képviselő testület képes lesz erre, mégis sikerült. A tervezet bátran a jövébe mutató mű, anélkül, hogy széttépné az európai együttélés mai szövetét. Voltak, akik ennél nagyobb előrelépést szerettek volna, de a dokumentum így is fontos utakat nyit a jövőbe. Giscard arra buzdította az ősszel összeülő kormányközi értekezletet, hogy ne fejtse fel a konventen már nehezen megszületett kompromisszumokat, mert a tervezet mögött olyan kiegyensúlyozott egyetértés áll, amit ha megbontanak, nehéz lesz újra felépíteni.

Az elnök szerint az is fontos, hogy at elhatározott reformok nagy részének bevezetését 2009-re halasztották, amikorra az új tagországoknak már idejük lesz beilleszkedni az unióba. A kovent teljes áttekinthetőséggel, a nyilvánosság reflektorfényében végezte munkáját – mondta Giscard – és Európa népei ezt várják majd a kormányközi értekezlettől is.

Dehaene bizonyosra vette, hogy a konvent tervezete megállja majd a helyét a kormányközi értekezleten is.D,Amato szerint a most elhatározott reformok erősítik a demokráciát az EU-ban és növelik Európa pozitív befolyását a világ ügyeire. Úgy vélekedett, hogy a leendő európai alkotmányos szerződés legalább egy nemzedéknyi időre jól fogja szolgálni Európa társadalmát.

A konvent tagjai között már megindult a mozgalom azért, hogy az első európai alkotmányos szerződést történelmi jelentőségének megfelelően mindenütt népszavazással erősítsék meg. Az ezt szorgalmazó követelést a konvent zárásáig 97 képviselő írta alá, köztük a csatlakozó országok sok küldötte is.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.