Belföld

Csütörtökön eldől a szlovákiai magyar egyetem sorsa

Szerdán kezdődött és csütörtökön záruló ülésén dönt a szlovák akkreditációs bizottság (AK) a jövőre alapítandó állami magyar egyetem sorsáról - olvasható a Magyar Hírlapban.

A helyzet egyelőre nem tűnik túl kedvezőnek, egyszer már átdolgoztatták a tervezetet, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) azonban görcsösen ragaszkodik a projekthez. A döntést Zsolnán, a szélsőségesen nacionalista polgármesteréről ismert városban hozzák meg.

A szlovák kormánykoalíciós szerződés egyik pontja, hogy még a kormányzás első évében meg kell alakulnia az állami magyar egyetemnek. Erre azután került sor, hogy a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem akadémiai bizottsága folyamatosan elutasította az önálló magyar kar létrehozását arra hivatkozva, hogy nincs meg a megfelelő tudományos tanerő és pedagógiai munkatárs egy egyetemi kar létrehozásához, ami ellen több magyar szakember tiltakozott, de többen egyetértően bólogattak.

Az MKP eredetileg csak annyit akart elérni, hogy a magyar egyetem a négyéves kormányzás idején létrejöjjön, rossz nyelvek szerint azonban a koalíciós partnerek erőltették bele a dokumentumba az egyéves határidőt, mert tudták, szinte lehetetlen teljesíteni.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik