Belföld

Cáfolja vezetői érintettségét a K&H

A Kereskedelmi és Hitelbank (K&H) Rt. szerdán cáfolta, hogy vezetői bármilyen formában érintettek lennének a szabálytalan befektetési tanácsadói ügyletekben.

A bank MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a hitelintézet élén nincsenek személyi változások, s a tulajdonosok nem bocsátják el Rejtő E. Tibor vezérigazgatót. A bank nyilvánvalóan a jelenleg külföldön tartózkodó Kulcsár Attila szerdán, a Portfolio.hu-nak adott interjújára, valamint más sajtóértesülésekre reagált a közleménnyel.

Kulcsár a Portfolio.hu-nak szerdán elismerte, hogy történtek sikkasztások a K&H Equities Rt.-nél, s azt állította, hogy az ügyben több banki felső vezető is érintett. Elmondta: nyomásgyakorlásra tett olyan nyilatkozatot a banknak, hogy egy személyben felelős a történtekért. Az interjú szerint a felső vezetéstől kapott megbízás alapján foglalkozott kizárólagosan egy meghatározott ügyfélcsoporttal.

A K&H tájékoztatása szerint Kulcsár Attila befektetési tanácsadóként Csuka Lászlónak, a K&H Equities vezérigazgatójának tartozott beszámolással, egy másik üzletág vezetőjeként Zarnóczi Tibor vezérigazgató-helyettesnek, közkapcsolati részfeladatait illetően pedig a vezérigazgatónak. A K&H közleménye szerint a szabálytalan ügyletek Kulcsár befektetési tanácsadói tevékenységéhez kapcsolódnak. “Nem voltak és nincsenek különleges bánásmódban részesített ügyfelek a bankcsoportban. A bankcsoport semmilyen módon nem gyakorolt nyomást Kulcsár Attilára annak érdekében, hogy a szabálytalanságokról beismerő vallomást tegyen, azt Kulcsár ügyvédjének és nem a banknak tette” – írja a közlemény.

A brókercégnél feltárt szabálytalanságoknak nincs hatása az ügyfelek kiszolgálására – szögezte le a bank közleménye. A K&H Bank lakossági betétállománya az elmúlt hetekben több mint 3 milliárd forinttal, vállalati betétállománya több mint 10 milliárd forinttal növekedett. A lakossági hitelállomány az elmúlt hetekben 7 milliárd, a vállalati hitelállomány 30 milliárd forinttal bővült. A lakossági és vállalati ügyfelek száma az elmúlt hetekben tovább nőtt. A K&H alapok eladása a piaci trendeknek megfelelően alakult.

Mivel hirtelen magasra szöktek a banki kamatok, így a banki betétek elszívó hatása miatt vagyonuk – hasonlóan a konkurens alapokéhoz – csökkent, 3 hét alatt 3 milliárd forinttal. Az Equities befektetési tanácsadóként működik, nem jogosult semmilyen hozamgaranciás ügylet megkötésére – közölte a
hitelintézet. A brókercég már megkezdte a kapcsolatfelvételt azon ügyfelekkel, akiket a szabálytalan befektetési tanácsadói ügyletek esetlegesen érinthetnek, hogy a valós adatokat megállapítsák. A vizsgálat jelenlegi állása szerint maximum 60-70 ügyfél lehet érintett.

A tényleges egyenlegeket jogos követelésnek tekintik, és az igazolt követeléseket haladéktalanul teljesítik. A K&H Equities és a bank nemzetközi tulajdonosai, a KBC Bank és az ABN Amro Bank biztosítják, hogy a brókercég e kötelezettségének minden körülmények között megfeleljen – szögezi le a közlemény.

A kár mértékéről a bank úgy vélekedett, hogy valószínűleg több milliárd forintról van szó. A belső vizsgálat, amelynek feladata, hogy feltárja a tranzakciók teljes körű hátterét és minden részletét, még folyamatban van – hangsúlyozza a bank.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik