Belföld

Tovább dagad a K&H Equities botrány

Jövő hét közepén gyanúsítottként hallgatja ki az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága Kulcsár Attilát, a K and H Equitiesnek a munkatársát, aki jogi képviselője útján ígéretet tett a megjelenésre - mondta el Molnár Csaba alezredes.

“Szerdán fél egy és fél kettő között tartott házkutatást és foglalta le a brókercég iratait a rendőrség; egyelőre nem találtunk a Lamperth Mónika belügyminiszter férje és a brókercég közötti szerződéses viszonyra utaló dokumentumokat” – mondta a rendőrségen a K and H Equities ügyeit vizsgáló csoport egyik vezetője. “A nyomozás nincs kapcsolatban a Pannonplast ügyével” – hangsúlyozta Molnár Csaba.

Elmondta: hétfőn rendelték el a nyomozást a brókercéggel szemben a K and H Bank feljelentése alapján, amelyben az szerepelt: “a brókercég elmúlt négy-öt évi tevékenységében több olyan tranzakciót bonyolítottak le, amelyek nem feleltek meg az ügyfelek rendelkezéseinek”.

A rendőrség jelenlegi információi szerint ezek a cselekmények 60-70 ügyfél tranzakcióit érintik, akiknek az összes befektetésük mintegy 20 milliárd forintra tehető – tette hozzá. “Ez azonban nem a bűncselekmény kárértéke” – hangsúlyozta az alezredes, és hozzátette: eddig egy befektető tényleges káráról tudnak, ez 500 millió forint. A bank feljelentésére indult nyomozáshoz csatolták a Nemzetbiztonsági Hivatal hasonló tartalmú feljelentését is.

A szerdán lefoglalt bizonyítékok – dokumentumok és számítógépek – alapján lehet majd meghatározni a tényleges kárértéket, “de ezt megnehezíti, hogy a feltételezett elkövető, Kulcsár Attila és egyelőre ismeretlen társai éveken át manipulálták a számlaforgalmakat és a bizonylatokat” – közölte az alezredes. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, “a rendelkezésre álló adatok alapján nem tud arról, hogy állami cég is károsultja lenne a K and H Equitiesnél történt sikkasztásnak”.

Az alezredes személyes adat védelme miatt egy kérdés kapcsán nem adott információt arról: Kulcsár Attilának van-e büntetése jogosulatlan pénzintézeti tevékenység miatt, csak annyit közölt: “jogi értelemben büntetlen előéletű”. A kérdés arra vonatkozott, hogy Kulcsár Attilát pilótajáték szervezése miatt korábban felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték-e.

Németh Lajos, az ORFK kommunikációs igazgatóságának helyettes vezetője a Fidesz sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva kijelentette: “a rendőrség képes független vizsgálatot lefolytatni az ügyben”. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerdán ugyanis kijelentette: a rendőrség “ma Magyarországon nem képes független vizsgálatot lefolytatni” a Pannonplast, illetve a K and H Equities ügyében.

A kormányszóvívő is cáfolja Lamperth Mónika férjének érintettségét

A belügyminiszter férje soha nem állt szerződéses viszonyban a K and H Equities nevű céggel – jelentette ki Gál J. Zoltán kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón, Budapesten. Rogán Antal fideszes politikus ma azt állította, hogy a belügyminiszter férjét, Jegesy András ügyvédet szerződés kötötte a brókercéghez, amely “egymillió forintos jövedelmet jelentett számára”.

“Rogán Antalt vagy félrevezették, vagy ő akar tudatosan valakiket félrevezetni” – mondta Gál J. Zoltán, megjegyezve: előbbit sajnálatosnak, utóbbit pedig szánalmasnak tartja. “Rogán Antal állításainak annyi értelme van, mint amennyi valóságtartalma az alapállításnak: semmi, azaz nulla.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik