Belföld

Scania-NABI közös busz elővárosi közlekedésre

A magyarországi üzemeltetési elvárásoknak megfelelő, elővárosi közlekedésre alkalmas új buszt mutattak be szerdán a NABI és a Scania vezetői Budapesten. "Az új buszból az idén több mint 20 darabot, jövőre pedig legalább 100 darabot szeretne eladni a NABI Autóbuszipari Rt." - mondta Rácz András, a társaság vezérigazgatója az MTI-nek a bemutatón.

Rácz András szerint a buszok eladásában problémát az okozhat, hogy a magyarországi Volán társaságok anyagi helyzete nem túl kedvező. “Ugyanakkor a jelentősen elöregedett buszok cseréjére a kulturált közlekedéshez szükség lenne” – tette hozzá. A vezérigazgató szólt arról is, hogy a társaság számára hosszú távú szerződései miatt még a 230 forintos dollár árfolyam is jelentős hátrányt jelent, ezért gondolkodnak a termelés áthelyezésén is. “A cég számára 250 forintos dollár árfolyam lenne megfelelő” – tette hozzá. Az új busz kifejlesztése mindössze 50 millió forintos költséggel járt, a Budapesten összerakott busz alvázát ugyanis a Scania biztosítja, míg a kocsiszekrényt a 2000-ben bemutatott, Angliában
gyártott Excel alacsony padlószintű busztól vették át kisebb átalakításokkal.

A cég vezetőinek tájékoztatása szerint a NABI 10 darabot már el is adott új buszából a Kapos Volánnak, amelyeknek a legyártása folyamatban is van. Az új buszból hetente 10 darabot lenne képes gyártani a cég.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik