Belföld

Nagyon csekély pénz jut a kollégiumokra idén

A Nemzeti Kollégiumi Közalapítvány (NKKA) a tavalyi több mint két milliárd forinttal szemben az idén csupán harminc millió forintból gazdálkodhat, s emiatt le kell állítani a fejlesztési programot - közölték a közalapítvány kuratóriumi tagjai szerdán Budapesten.

A pályázatok támogatása és folytatása érdekében az oktatási tárca mellett megkeresték a kulturális, a gyermek- és ifjúsági valamint az egészségügyi tárcát is – mondta el Vetési Iván kuratóriumi elnök.

Ringhofer Ervin kurátor tájékoztatása szerint: az alapítvány az idén 18 millió forintot tud fordítani a közoktatási kollégiumok támogatására. Ebből a tehetséggondozást, a kollégiumi pedagógiai tevékenységet, diákkörök, diákönkormányzatok alakulását és működését segítik majd. Az egy intézmény által pályázható maximális összeg 200 ezer forint, s várhatóan 500 kollégium támogatására nyílik mód. A pályázatokat szeptember 6-ig várják. A kurátor elmondta: az idei tanévben többek között le kellett állítani tanulóközpontok támogatását is.

Ringhofer Ervin kitért arra, hogy a városi, megyei önkormányzatok nem érdekeltek a kollégiumok fenntartásában, s így a szakmai infrastrukturális fejlesztésekre “sem fordítanak túl sok pénzt”. A közalapítvány adatai szerint 2002-ben összesen 176 közoktatási kollégium fejlesztését támogatták 485 millió forint értékben. Ebből vizesblokk felújítására 388 millió forint, hűtőgéppark fejlesztésére pedig 97 millió forint jutott. A közoktatásban jelenleg 550 kollégiumban mintegy 80 ezer diák lakik.

A felsőoktatási kollégiumok fejlesztésére tavaly összesen 1,103 milliárd forintot fordítottak. Bútorozásra 478 millió, vizesblokk felújítására 388 millió, tanulóközpontok kialakítására 155,2 millió forintot fordítottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik