Belföld

A montenegrói kormányfő esete a dohánymaffiával

Milo Djukanovic montenegrói kormányfő szerdán határozottan cáfolta azt, hogy bármi kapcsolata lett volna a nemzetközi dohánymaffiával.

Az ANSA olasz hírügynökség a minap hozta nyilvánosságra, hogy Djukanovic maffiakapcsolatai miatt a nápolyi ügyészség szorgalmazta az elfogatási parancs kiírását ellene, de a vizsgálóbíró ezt elutasította arra hivatkozva, hogy a kormányfőt nemzetközi mentelmi jog védi. A napolyi ügyészség állítólag közel 350 oldalas vádiratában taglalja, hogy Djukanovic többedmagával nemzetközi cigarettacsempész-hálózatot működtetett.

A montenegrói kormányfő szerdán személyesen állt a nyilvánosság elé, s sajtótájékoztatóján tételesen cáfolta az ANSA, illetve a nápolyi ügyészség állítólagos vádjait. A kormányfő “ocsmány politikai fogásnak” nevezte a gyanúsítgatásokat, amelyekkel – szerinte – kriminalizálni akarják Montenegrót, kormányát és őt személyesen.

Szerinte az ANSA által leírt dolgoknak semmi közük sincs a cigarettacsempészethez, egyszerű tranzitszállításokról van szó, amelyek az akkori jugoszláviai törvények szerint zajlottak. Az európai kikötőkből Barba érkező áru megfelelő okmányokkal jött és távozott az országból, s a montenegrói vállalatok szerepe szállítmányozásban merült ki.

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság két alkalommal is vizsgálódott az ügyben, s a jugoszláv vámszervek sem találtak egyetlen törvénytelen ügyletet sem. Az ANSA által közzétett állítólagos vádiratról nem kaptak értesítést az illetékes montenegrói szervek, de ő sem. A politikus leszögezte, hogy vádemelés esetén lemondana a kormányfői tisztséggel járó nemzetközileg érvényes mentelmi jogról.

Djukanovic közölte, hogy már rég nem izgatják fel a vádaskodások, mert évek óta kell ugyanazt elismételgetnie róluk. Szerinte “a nápolyi vádak a korábbi gyanúsítgatásokhoz hasonló hazugságok, azzal a különbséggel, hogy azoknál is sokkal mocskosabbak és szemtelenebbek”.

A 41 életévét taposó Djukanovic lassan másfél évtizede áll az Adria parti köztársaság élén: háromszor választották meg kormányfőnek és egyszer elnöknek. Szinte mindvégig olyan vádak érték politikai ellenlábasai és a külföldi, de kiváltképpen az olasz és a horvát sajtó részéről, hogy a Jugoszlávia elleni ENSZ-embargó idején hatalmas vagyonra tett szert cigarettacsempészetből.

A Nápolyból érkező legújabb vádak miatt a montenegrói ellenzék lemondásra szólította fel Djukanovicot, s szorgalmazta, hogy jelenjen meg a nápolyi bíróság előtt. Megjegyzendő, hogy a politikus az elmúlt években megszakítás nélkül élvezte a mentelmi jogot. Példának okáért az idén január 15-én járt volna le ötéves köztársasági elnöki mandátuma, de Djukanovic már tavaly november végén lemondott elnöki tisztségéről, hogy azonnal elfoglalja a kormányfői széket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik