Belföld

A horvát autópályaépítéshez szükséges kavicskitermelés miatt veszélyben a Dráva

admin
admin

2003. 07. 09. 18:26

A Dráva magyarországi szakaszának élővilágát is veszélyeztetheti az a horvátországi kavicskitermelés, amely ellen környezetvédő szervezetek szerdán tüntettek a horvát parlament épülete előtt Zágrábban.

David Reeder, a Természetvédelmi Világalap (WWF) Duna-Kárpát irodájának Dráva-koordinátora a tüntetést követő sajtótájékoztatón elmondta: a horvát vízgazdálkodási feladatokat ellátó állami Hrvatska Voda vállalat a Dráva Varazsd feletti 20 kilométeres szakaszán olyan méretű kavicstermelésbe fogott, amely nemcsak a páratlan természeti kincsekkel bíró helyi tájat pusztítja el, de az alsóbb szakaszokon is jelentős károkat okozhat.

A beavatkozás miatt a magyarországi Dráva-szakaszon kiszáradhatnak egyes természeti területek, és süllyedhet a part menti talajvíz-szint is – állította a szakértő. Magyarázata szerint a magyar folyószakaszon a kitermeléssel megszűnhet a kavicsutánpótlás, amitől a meder mélyül, és ez vezet a talajvíz csökkenéséhez. David Reeder hozzátette: ez a folyamat hozzájárulhat a Duna-Dráva Nemzeti Park Dráva-menti területein az ökológiai egyensúly megbomlásához.

Helena Hecimovic, a horvát Dráva Liga vezetője beszámolt arról, hogy az állami cég megbízásából a horvát Vodi Granja d.o.o. tavaly óta vesz ki kavicsot a Dráva érintett részéről, és ezzel együtt az elkövetkező években összesen hétmillió köbmétert kívánnak kitermelni. David Reeder összehasonlításként említette, hogy a Dráva magyar folyószakaszán évente 100 ezer köbméter kavicsot nyernek ki, ami környezetvédelmi szempontból még elfogadhatónak tekinthető.

Helena Hecimovic szerint Horvátországban a felgyorsult autópálya-építésekhez szükséges alapanyag-termelés a Dráva Varazsd feletti szakaszánál visszafordíthatatlan ökológiai következményekkel járhat.

Ulrich Eichelmann, a WWF Ausztria programvezetője kitért arra, hogy a folyók jó ökológiai állapotának fenntartását az Európai Unió vízkeret irányelve írja elő. – Ha Horvátország a jövőben csatlakozni kíván a közösséghez, akkor éppen fordítva kellene gondolkozni a Drávával kapcsolatban – fogalmazott.

A demonstrációra halnak öltözött környezetvédők a parlament előtti téren tréfás műsort adtak elő, amellyel a kavicskinyerés általuk sérelmezett következményeit szemléltették, és a munkahelyükre érkező képviselőknek, politikusoknak jelképesen egy-egy kavicsot adtak, rajta a megajándékozott nevével.

A ceremónia végén a civil szervezetek Zlatko Tomcic parlamenti elnöknek petíciót nyújtottak át, amelyben a kavicskitermelés beszüntetését és a folyószakaszon eddig okozott károk helyreállítását követelték. A környezetvédők a memorandumban kérték azt is, hogy más kavicstermelési módszerek megvitatására szakbizottság alakuljon.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.