Belföld

A horvát autópályaépítéshez szükséges kavicskitermelés miatt veszélyben a Dráva

admin

2003. 07. 09. 18:26

A Dráva magyarországi szakaszának élővilágát is veszélyeztetheti az a horvátországi kavicskitermelés, amely ellen környezetvédő szervezetek szerdán tüntettek a horvát parlament épülete előtt Zágrábban.

David Reeder, a Természetvédelmi Világalap (WWF) Duna-Kárpát irodájának Dráva-koordinátora a tüntetést követő sajtótájékoztatón elmondta: a horvát vízgazdálkodási feladatokat ellátó állami Hrvatska Voda vállalat a Dráva Varazsd feletti 20 kilométeres szakaszán olyan méretű kavicstermelésbe fogott, amely nemcsak a páratlan természeti kincsekkel bíró helyi tájat pusztítja el, de az alsóbb szakaszokon is jelentős károkat okozhat.

A beavatkozás miatt a magyarországi Dráva-szakaszon kiszáradhatnak egyes természeti területek, és süllyedhet a part menti talajvíz-szint is – állította a szakértő. Magyarázata szerint a magyar folyószakaszon a kitermeléssel megszűnhet a kavicsutánpótlás, amitől a meder mélyül, és ez vezet a talajvíz csökkenéséhez. David Reeder hozzátette: ez a folyamat hozzájárulhat a Duna-Dráva Nemzeti Park Dráva-menti területein az ökológiai egyensúly megbomlásához.

Helena Hecimovic, a horvát Dráva Liga vezetője beszámolt arról, hogy az állami cég megbízásából a horvát Vodi Granja d.o.o. tavaly óta vesz ki kavicsot a Dráva érintett részéről, és ezzel együtt az elkövetkező években összesen hétmillió köbmétert kívánnak kitermelni. David Reeder összehasonlításként említette, hogy a Dráva magyar folyószakaszán évente 100 ezer köbméter kavicsot nyernek ki, ami környezetvédelmi szempontból még elfogadhatónak tekinthető.

Helena Hecimovic szerint Horvátországban a felgyorsult autópálya-építésekhez szükséges alapanyag-termelés a Dráva Varazsd feletti szakaszánál visszafordíthatatlan ökológiai következményekkel járhat.

Ulrich Eichelmann, a WWF Ausztria programvezetője kitért arra, hogy a folyók jó ökológiai állapotának fenntartását az Európai Unió vízkeret irányelve írja elő. – Ha Horvátország a jövőben csatlakozni kíván a közösséghez, akkor éppen fordítva kellene gondolkozni a Drávával kapcsolatban – fogalmazott.

A demonstrációra halnak öltözött környezetvédők a parlament előtti téren tréfás műsort adtak elő, amellyel a kavicskinyerés általuk sérelmezett következményeit szemléltették, és a munkahelyükre érkező képviselőknek, politikusoknak jelképesen egy-egy kavicsot adtak, rajta a megajándékozott nevével.

A ceremónia végén a civil szervezetek Zlatko Tomcic parlamenti elnöknek petíciót nyújtottak át, amelyben a kavicskitermelés beszüntetését és a folyószakaszon eddig okozott károk helyreállítását követelték. A környezetvédők a memorandumban kérték azt is, hogy más kavicstermelési módszerek megvitatására szakbizottság alakuljon.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2016. március 2.
Palich Etelka, a Miniszterelnökség területi közigazgatás irányításáért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a fogyatékossággal élő felsőoktatási hallgatók közigazgatási ösztöndíjprogramja őszi szemeszterének záró-, illetve tavaszi szemeszterének nyitórendezvényén és oklevélátadóján a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal Csekonics-termében 2016. március 2-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.