Belföld

Ha nincs adótartozása, akkor kinek tartozik milliárdokkal a Magyar Televízió?

Sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta szerdán a Magyar Televízió Rt. szóvivője azt a lapértesülést, amely szerint a köztelevízió az APEH-től igazolást kapott arról, hogy nincs adótartozása.

Sajtóhírek szerint az MTV Rt.-nek azért volt szüksége ilyen igazolásra, hogy “olyan pályázatokon is részt vehessen (…), amelyek növelik bevételeit”. A Magyar Televízió Rt. “pályázatképes” – szögezte le Csorba Mária az MTI-nek szerdán.

A televízió üzleti terve “olyan pályázati pénzekkel is számolt, amely pályázatokat még ki sem írtak” – írta a Budapesti Nap című lap. “A pályázati pénzek azért kerülhettek egyáltalán szóba a terv készítésénél, mert az MTV vezetése megegyezett az adóhatóssággal a be nem fizetett közterhekről” – olvasható a napilap szombati számában.

Arra a kérdésre, hogy a televízió mire fordítja a parlament által június 23-án számára megszavazatott 6 milliárd forintot, Csorba Mária azt mondta: “napi, soros ügyeinket rendezzük”. Az adóhatóság sajtóosztálya az MTI-vel közölte: az ügy adótitok, ezért nem adhatnak információkat.

Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke június 17-én az országgyűlési képviselőkhöz írt levelében felhívta a figyelmet arra, hogy az MTV Rt. szinte teljes mértékben függetlenítette magát a pénzügyi korlátoktól, ami saját tőkéje teljes feléléséhez vezetett: ez 2002-ben várhatóan 4,4 milliárd forintot tesz ki.

A levélben említést tett arról is, hogy az MTV jelentős nagyságrendű adósságot halmozott fel, miközben a létszámleépítések költségeinek fedezetére 1997 és 2002 között összesen 3,96 milliárd forint támogatást adott az Országgyűlés, illetve 10,5 milliárd forint összegű köztartozást engedett el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik