Belföld

Váratlanul érte a biztosítókat a kormány tanulóbiztosítási terve

A biztosítókat váratlanul érte, hogy a kormány a jövőben ingyenes tanulóbaleset biztosítást tervez kötni a tanulókra, de örül minden olyan kezdeményezésnek, amely növekvő gondoskodási hajlandóságra utal - mondta az Econewsnak Filvig István, a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) elnöke. Elmondta, hogy egyelőre, az első egyeztetésekig nem tudják, hogy a leendő biztosítás pontosan milyen körre terjedne ki, illetve hogy kiváltaná-e a jelenlegi általános tanulói balesetbiztosításokat.

A tanulói balesetbiztosításokról sem a Mabisz, sem a Pénzügyi Szerveztek Állami Felügyelete (PSZÁF) nem készít statisztikát. Abban a megkérdezett biztosítási szakemberek egyetértenek, hogy a piac kicsi. A PSZÁF adatai szerinti, 2002-es, 7,2 milliárd forintos teljes baleset- és betegségbiztosítási díjbevétel töredék része folyhat be tanuló balesetbiztosításokból. A szakemberek abban is egyetértenek, hogy a termék nem hoz nyereséget a biztosítóknak, úgynevezett “kopogtató biztosítás”, vagyis egy módja annak, hogy a biztosítók piacot szerezzenek és a jövő biztosítottainak nemzedékével kapcsolatba lépjenek.

A tanuló balesetbiztosítási üzletágat jelenleg nyolc biztosító képviseli, a teljes, üzletágból befolyó díj 2002-ben nem érte el az 1 milliárd forintot, ami a tavalyi, 489,7 milliárd forintos összdíjbevételhez képest elenyésző. A Mabisz elnökének becslése szerint a tanulók 65-70 százaléka rendelkezik ilyen biztosítással. A termék kiegészítő biztosításként működik, a gyerekek ugyanis – szüleik által – társadalombiztosítási ellátást kapnak, s a tanuló balesetbiztosítás annak szolgáltatásait egészíti ki. A szakemberek véleménye megoszlik arról, hogy van-e gyakorlati jelentősége egy ilyen, általában igen kis összegű biztosításnak, vagy jelentősége inkább abban áll, hogy a gyerekek “szokják” a biztosítást, látják a biztosító nevét, logóját stb.

A tanuló balesetbiztosítási termékek – melyeket a Mabisz elnöke “fájdalomcsillapító terméknek” is nevez – tartalmaznak haláleseti, baleseti halálra, gyakran külön közlekedési baleseti halálra, kórházi napi térítésre, esetenként műtési térítésre szóló és minden esetben csonttörésre vonatkozó kockázatot. A biztosítási összegek a díj függvényében változnak, baleseti halál esetén a kártérítés általában 50 ezer forinttól 300 ezer forintig terjed.

A biztosítók általában több csomagot is összeállítanak. A piac több mint 50 százalékát kézben tartó Generali-Providencia Biztosító például 5 csomaggal rendelkezik, a legmagasabb díjú, évi 1500 forintért köthető csomag már olyan elemeket is tartalmaz, mint a 80 ezer forintos műtéti térítés, a napi 500 forintos térítés kórházi tartózkodás idejére, a felelősségbiztosítás vagy a balesetben tönkrement ruházat, szemüveg stb. megtérítése.

A biztosításokat óvodákban, iskolákban kötik, egyéni biztosításként, de csoportos díjfizetéssel. A díjfizetés mindig éves. A biztosítottak kora – társaságonként változó – 3-tól 26 évesig, illetve a tanulmányok befejezéséig tart. Általában az a jellemző, hogy ha egy iskola tanulóinak fele-kétharmada megköti akár a legalacsonyabb díjú szerződést, a biztosító egy meghatározott korosztályt, általában az abba az iskolába beiratkozott elsősöket ingyen biztosítja.

A biztosítások éves díja 250 forinttól 1500 forintig terjed, de a termékek általában olyanok, hogy lehetővé teszik az éves díj – és így az egyes szolgáltatási összegek – két-, illetve háromszorosára emelését is.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.