Belföld

Változnak a SAPARD pályázati feltételek

Az Európai Unió illetékes bizottsága jóváhagyta a SAPARD-program módosítására beadott magyar javaslatokat - mondta Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter kedden sajtótájékoztatón Budapesten. A miniszter kijelentette: ezzel kedvezőbb és könnyített feltételek mellett lehet igénybe venni a közösségi forrásokat a SAPARD-program keretében.

A változás lényege, hogy növekszik a támogatási mérték és a felső határ, bővül a pályázók köre és az eddigieken kívül új jogcímeket hirdetnek meg. A pályázati feltételek könnyítését jelenti, hogy törölték a gazdaságilag életképes üzem korábban szigorú és merev definícióját, helyette az életképesség vizsgálatának általános pénzügyi kritériumait alkalmazzák.

A pályázók a saját erőt piaci keretek között felvett hitelből is előteremthetik. Németh Imre miniszter a támogatás mértékének növelésére példaként említette, hogy a gépbeszerzésre az eddigi 30 százalékos támogatási mérték 40 százalékra emelkedik, és a támogatás felső értéke 50 millió forintról 150 millió forintra növekszik.

A miniszter elmondta, hogy a jóváhagyott változásokat átvezették az eljárási rendbe, és ennek ellenőrzését az Állami Számvevőszék megkezdte. Várhatóan még júliusban kiírják a módosított feltételekkel az új pályázatokat. Ismét meghirdetik a mezőgazdasági vállalkozások beruházásának támogatására, a mezőgazdasági és halászati termékek feldolgozásának és marketingjének fejlesztésére, a vidéki infrastruktúra fejlesztésére, javítására szóló pályázatokat.

A miniszter szólt arról, hogy az Állami Számvevőszék már végzi a további három új pályázati jogcím nemzeti akkreditációját és várhatóan még a nyáron meghirdetik a SAPARD-program keretében a szakképzés támogatására, a falufejlesztésre, felújításra, a vidék tárgyi és szellemi örökségének védelmére, megőrzésére, valamint a mezőgazdasági tevékenységek diverzifikálására, az alternatív jövedelemszerzést biztosító gazdasági tevékenységek fejlesztésére szóló pályázatokat.

Nem hirdetik meg a korábban tervezett két jogcímre szóló pályázatokat, az agrár-környezetvédelmi, környezetgazdálkodási, illetve a termelői csoportok fejlesztését szolgáló pályázatokat. Ezek kifutási ideje ugyanis meghaladná a SAPARD időkeretét. A miniszter utalt arra, hogy a SAPARD-program keretében eddig beadott pályázatok 43 százaléka nyert támogatást. Ezzel az első év forrásait lekötötték. Hamarosan aláírják a 2003. évi pénzügyi megállapodást is. Zöldréti Attila, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal SAPARD igazgatója elmondta, hogy az ország minden régiójából adtak be pályázatot, és minden régióban van nyertes. A hivatal adatai szerint eddig 512 pályázat nyert 12,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik