Belföld

Befektetői szint alatti besorolást kapott az Általános Értékforgalmi Bank

Befektetői szint alatti besorolásokat adott első osztályzatként hétfőn az Általános Értékforgalmi Bank Rt.-nek a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő, amely szerint a magyar pénzintézet besorolását tulajdonosi szerkezete korlátozza.

A Moody’s londoni közleménye szerint az ÁÉB hosszú és rövidtávú betéti besorolása Ba1, illetve Not Prime, a pénzügyierő-osztályzat D plusz. A hosszú távú betéti osztályzat más hitelminősítők módszertana szerint BB plusznak felelne meg; ez hat osztattal marad el a Moody’s által a hosszú futamú magyar szuverén adósságra érvényben tartott, összevont A1 (A plusz) osztályzattól.

A Moody’s tavaly novemberben az eurókonvergencia-kilátásokra hivatkozva az addig külön nyilván tartott szuverén beladósságok osztályzati szintjén vonta össze a csatlakozó országok devizában és hazai valutában fennálló kötelezettségeinek besorolását; a magyar szuverén osztályzat akkor emelkedett két osztattal a jelenlegi A1-es szintre.

Az Általános Értékforgalmi Bank Rt.-nek most megadott első besorolásról a Moody’s azt írta, hogy az osztályzatra a magyar bank tulajdonosi háttere gyakorol nyomást. Az ÁÉB-nek 25,54 százalékban az orosz Gazprombank a befektetője, amelynek betéti és pénzügyierő-osztályzata Ba3/E plusz/Not Prime.

Az ÁÉB ennél jobb besorolását alátámasztó pozitív tényezők között említette a hitelminősítő a bank szilárd helyzetét és hozzáértését az energiaszektorbeli kereskedelem- és vállalatfinanszírozásban, kitűnő jövedelmezőségi és kockázati alapmutatóit, valamint az egyelőre szerény, de terjeszkedő – jelenleg 13 fiókkal működő – lakossági banki szolgáltatásokat.

Ez utóbbi ugyan a bank működési bevételeinek és kihelyezési portfoliójának csak 5 százalékát adja, de ez várhatóan növekedni fog. A Moody’s szerint ugyanakkor a lakossági szolgáltatások megcélzásával az ÁÉB nehéz feladatot vállal, tekintve a nagyobb pénzintézetek versenynyomását.

A Moody’s Investors Service az ÁÉB-vel együtt jelenleg kilenc magyar bankra tart érvényben besorolást.


 

Ajánlott videó