Belföld

Romániában várhatóan vámmentes lesz a gabonabehozatal

A román kormány várhatóan hamarosan vámmentessé teszi az étkezési búza behozatalát, hogy elkerülhető legyen a kenyér árának emelkedése - idézte a hétfőn a román gazdasági sajtó Ilie Sarbu román mezőgazdasági minisztert.

A román szaktárca vezetője szerint a kormány eheti ülésén hoznak majd várhatóan döntést a behozatali vám ideiglenes eltörléséről. Ugyancsak vámmentessé válhat a takarmánygabona importja is. A miniszter szerint Romániában az idén várhatóan 2,6 millió tonna gabonát takarítanak be. Az elmúlt évek leggyengébb termése jócskán elmarad a román lakosság kenyérellátásához szükséges évi 3,3 millió tonnányi búzától.

Románia mintegy egymillió tonna étkezési búzát importálhat majd vámmentesen – vélte a miniszter, aki szerint ezzel az intézkedéssel elejét lehet venni a kenyérár már megindult növekedésének. A román mezőgazdasági minisztérium illetékesei szerint a szélsőséges időjárás – a téli fagyok, illetve az elmúlt időszak rendkívüli kánikulája – a 2,1 millió hektárnyi gabonával bevetett területek 35 százalékát károsította különböző mértékben.

A Bursa című gazdasági napilap hétfőn a megkezdett aratás első eredményeiről szóló minisztériumi jelentések alapján cáfolta a mezőgazdasági miniszter előrejelzését: a lap szerint a részadatok azt mutatják, hogy közel 3,5 millió búzát takarítanak majd be.

A búzaföldek 18 százalékáról betakarított termés hektáronként átlag 2,4 tonna volt, szemben az előzetesen becsült 1,7 tonnával – írta a lap. Búzát 1,45 millió hektáron vetettek Romániában, így jön ki a Bursa szerint az 1 millió tonnás eltérés. A gazdasági újság szerint a vártnál nagyobb termés egyáltalán nem jelent majd alacsonyabb árakat. A román malomipar képviselői szerint a hazai termelők 180-210 dollárnyi összeget kérnek a kenyérgabona tonnájáért, a 120 dollár feletti ár pedig a kenyér árának növekedéséhez vezet.

A malomipar szerint a megoldást a szomszédos országokban 110-115 dollár/tonna áron kínált búza vámmentes behozatala jelenti. Ez viszont a hazai termelőket hozná majd abba a helyzetbe, hogy az elmúlt két év nyomott árai után az idén sem érhetnének el nyereséget a búzán – írta a Bursa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik