Belföld

Medgyessy az idén már nem takarékoskodna

Medgyessy Péter miniszterelnök hétfőn sajtóreggelin találkozott a HIPA tagjaival, a Magyarországon dolgozó külföldi újságírókkal és tudósítókkal, s a kormányzat gazdasági prioritásait ismertette - közölte a Miniszterelnöki Hivatal.

A kormányfő kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a kormány a Magyar Nemzeti Bankkal egyetértésben 2004-ben a költségvetési hiány további 1-1,5 százalékpontos csökkentését, az európai árfolyam-mechanizmushoz (ERM II.) való csatlakozást, az eurózónához történő csatlakozásra való felkészülést, a hazai kis- és középvállalkozások versenyképességének növelését, valamint a kiszámítható, nyugodt gazdasági környezet megteremtését jelölte meg kiemelt gazdaságpolitikai célként. A miniszterelnök elmondta: a kormány az inflációs céljait, a magyar gazdaság szereplőinek igényeit, valamint a versenyképességet és a munkahelyteremtést szem előtt tartva, a Magyar Nemzeti Bankkal teljes egyetértésben hozta meg a forintárfolyamot érintő döntést. Medgyessy Péter meggyőződésének adott hangot, hogy a piac egy-egy intézkedés nyomán „érzékeny inga” módjára kileng ugyan, de a kormányzat és a jegybank összehangolt és határozott gazdaságpolitikájának hatására hamarosan kialakul az egyensúly, a magyar gazdaság teljesítőképességével összhangban lévő forintárfolyam.


Az idén már nem takarékoskodnak tovább


Kérdésre válaszolva a kormányfő kijelentette, hogy 2003-ban további takarékossági intézkedést nem tart szükségesnek. A 2004-es év prioritásaiként említette meg az úthálózat-fejlesztést, az uniós források felhasználását, egyes önkormányzati szolgáltatások fejlesztését, valamint a kutatás–fejlesztés fokozott támogatását. A 2004-es költségvetés fontos célokra jelentős többleteket irányoz majd elő, az általános takarékosság érvényesítése mellett. A költségvetési kiadások a hiánycsökkenés mellett is növekednek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik