Belföld

Újabb szemek a világhálón

A magyarországi internet-felhasználóknak a jelenlegi 2,4 gigaherzes frekvenciához képest lényegesen szélesebb sáv és nagyobb teljesítmény áll majd rendelkezésére 2005. január 1-jétől a Genfben aláírt megállapodás alapján - közölte az Informatikai és Hírközlési Minisztérium.

A Nemzetközi Távközlési Egyesület Rádió-távközlési
Világértekezletének záró okiratát a magyar kormány nevében Pataki Dániel, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium helyettes államtitkára írta alá július 4-én. A 140 ország részvételével megtartott világértekezleten a küldöttek a rádiótávközlés és a frekvenciagazdálkodás több mint 40 időszerű témájával kapcsolatban alakítottak ki közös álláspontot, fogadtak el közös határozatokat.


A kedvezőbb internet-elérhetőséget 2005. január 1-jétől az teszi lehetővé Magyarországon, hogy az 5 gigaherzes frekvenciát alternatív vezeték nélküli infrastruktúra (RLAN, WLAN, Wi-Fi) céljaira használhatók. Ugyancsak az internet-használatot segíti, hogy a világértekezleten elfogadták a repülőgépek és műholdak közötti kapcsolattartást szolgáló új másodlagos frekvenciafelosztást is. Ez biztosítja, hogy az utasok nagy sebességű internet-hozzáférést használjanak a repülőgépeken is.


Határozatot hoztak a világértekezleten a harmadik generációs
(3G) mobil távközlés fejlődéséhez szükséges újabb frekvenciasávok védelméről. Ezt a határozatot az ugyanezen sávot műholdas műsorközvetítésre használó országok is elfogadták. Sikerült a közbiztonsági célokra, valamint katasztrófák idején használható regionálisan harmonizált frekvenciákban is megállapodni. Elhárultak az akadályok az európai műholdas rádió-helymeghatározó rendszer (Galileo) frekvenciakijelölés elől is – ismerteti a szaktárca közleménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik