Belföld

Állami népirtás volt a szocialista rendszer abortuszgyakorlata egy egyetemi jegyzet szerint

A szocializmus évei alatt hazánkban tudatos állami népirtás folyt – állítja a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karán egy harmadéveseknek szóló jegyzet. Az Orvosi jog című tankönyv Jobbágyi Gábor előadásai alapján készült, és a szerző az abortusszal foglalkozó résznél jut a fenti megállapításra. A jegyzetek kiválasztása kizárólagos egyetemi, főiskolai hatáskör, az Oktatási Minisztériumnak ebbe nincs beleszólása – olvasható a Magyar Hírlapban.

Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának harmadéves hallgatói a polgári jog vizsgán a Magánjogi Intézet vezetője, Jobbágyi Gábor előadásaira épülő orvosi jogi füzetből is vizsgáznak. A Szent István Társulatnál készült tananyag abortusszal kapcsolatos oldalai az etikai, jogi és történeti fejtegetések mellett erősen vitatható megállapításokat tartalmaznak.

Az abortusz magyarországi vizsgálatának kiindulópontja az, hogy 1945 és 1990 között összesen 5,2 millió terhességmegszakítás volt, ebből hétszázezer illegális. Bár az előadó azt nem állítja, hogy e nélkül ugyanennyivel több magyar élne napjainkban, körülbelül 3-3,5 millió fős tényleges emberveszteséggel számol, “ami egyenesen vezetett az 1981 óta folyamatos népességcsökkenéshez.”

A különös párhuzam szerint “ez a folyamat egy tudatos politika eredményeként alakult így. Ennek bizonyítéka például a hitleri abortuszprogram (…) Míg a németekre abszolút abortusztilalmat vezettek be, addig a megszállt népekre teljesen liberális szabályokat alkalmaztak”. Az igazán érdekes következtetések ezután következnek: “míg a németek erőszakkal akarták a Szovjetunióra ezt kényszeríteni, addig nálunk ezt a saját állami vezetésünk valósította meg, feltételezhetően külföldi hatásra.”

A jegyzetben a professzor megállapítja, hogy a “szociálpolitikának a centrális elemét alkotta a gyermekszületések visszaszorítása.” A logika a következő: a kiépített támogatási rendszer fenntartása jelentős megterheléssel járt az ország számára, tehát az abortusz liberalizálása, a gyermekek meg nem születése kiadáscsökkentést jelentett az államnak és a családoknak egyaránt.

A mellékelt számtanpélda szerint “ha egy gyermek nevelése havonta 20 ezer forintba kerül mind a családnak, mind az államnak, akkor az 18 éves koráig 9 millió forint kiadást jelent. Ha a 2 milliós népességcsökkenést megszorozzuk ezzel a 9 millióval, akkor 18 ezer milliárd forint megtakarítást nyernek.” Ezek után világosnak tűnik, hogy “ha ezt a gondolatmenetet követjük, érthetővé válik ennek a kornak az életszínvonal-növekedése.”

A következményekkel foglalkozó rész így zárul: “Ami tehát ebben az időszakban Magyarországon történt, példa nélküli a történelemben, az állami szociálpolitikának a döntő tényezője volt (zárójelben esetleg hozzátehető, hogy ez tudatos népirtás volt).”


Forrás: Magyar Hírlap

Ajánlott videó

Olvasói sztorik