Belföld

Idén is az ELTE a legnépszerűbb felsőoktatási intézmény

Továbbra is az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) a legnépszerűbb felsőoktatási intézmény Magyarországon: az idén több mint 17 ezren jelentkeztek ide, a felvételizők 60 százaléka vidéki - tartalmazza az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda (OFI) most elkészült elemzése.

A felsőoktatási intézmények közül másodikként a Pécsi Tudományegyetemre jelentkeztek a legtöbben 11 ezer 734-en. A népszerűségi lista harmadik helyén az idén a Szegedi Tudományegyetem található, oda 11 ezer 559-en felvételiztek.

Az ELTE-re a legtöbb elsős a közép-magyarországi régióból érkezhet; az összes ide jelentkezett diák 54,7 százaléka adta be felvételi lapját ebből régióból. A többi régió közül Közép-Dunántúlról és Észak-Magyarországról jelentkeztek sokan, de továbbra is magas – 39 százalék körüli – a fővárosiak aránya a felvételüket kérők között.

A felvételizők több mint 15 százaléka Pest megyéből pályázik az intézménybe. A többi megyéből jóval kisebb arányban képviseltetik magukat a felvételizők, ezek közül azonban Borsod-Abaúj-Zemplénből jelentkeztek a legtöbben, összesen 749 diák.

A fővárosból jelentkezettek többsége a pedagógus és humán képzés iránt érdeklődött, míg a vidékiek a jogi, a gyógypedagógiai, valamint kis mértékben a természettudományi karon voltak többségben. A Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Karra háromszor annyi vidéki jelentkezett, mint fővárosi.

Az idén alapképzésre jelentkezett a budapestiek 75, vidékiek 69 százaléka. A kiegészítő alapképzés és a diplomás képzés iránt az ELTE-n belül is elsősorban a vidékiek mutatnak nagyobb érdeklődést. A fővárosiak közül – akár tavaly – többen jelentkeztek nappali tagozatra, mint a vidékiek közül.

A levelező tagozatra jelentkezetteknél a 2482-ről 1353-ra csökkent a vidékiek száma. Ehelyett a vidékiek inkább a nappali tagozatot és a távoktatást választották. Újdonság az előző évhez képest, hogy az idén nem indult esti tagozat, azt teljes mértékben felváltotta a távoktatás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik