Belföld

Térdig érő búzát aratnak

A Népszabadság információi szerint az ország gabonaterületein még a pesszimista várakozásoknál is rosszabb eredményeket mutatnak a betakarítás eddigi adatai.

A hét végén gyakorlatilag országszerte megindult aratás összesítései szerint a viszonylag legkedvezőbb helyzetben lévő térségekben – Kisalföld, Észak-Somogy, Tolna, Fejér megye déli része – is legfeljebb közepes, hektáronként 3,5-4 tonnás kenyérgabona-hozamokkal számolhatnak a gazdák, míg a Dél-Alföld, Pest megye, Jász-Nagykun-Szolnok, Észak-Borsod, Heves és Szabolcs egyes területein katasztrofálisan gyenge a termés.

“Hihetetlenül vegyes képet mutatnak az eddigi aratási adatok, de az már most nyilvánvaló, hogy termelők tízezrei kerülhetnek a tönk szélére az idei alacsony hozamok miatt” – nyilatkozta Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének titkára. Szerinte az évtizedek óta nem tapasztalt gyenge eredmény miatt hektáronként 30-40 ezer forint hiányozhat a gazdák zsebéből csak a kalászos gabona árbevétel-kiesése miatt.


Tóth István emlékeztetett rá, hogy egy hektár búza átlagos önköltsége 80-90 ezer forint körül alakul, a legrosszabb helyzetű megyék termelői körében jellemző 1,5-2 tonnás hektáronkénti hozam pedig – harmincezer forintos árral számolva – csak 45-60 ezer forint árbevételt hozhat.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik