Belföld

Százmilliókra büntethetik a telefontársaságokat

A Matáv Rt., a Westel Rádiótelefon Kft., a Westel Mobil Rt., a Pannon GSM Rt., és a V.R.A.M. (Vodafone) Rt. ellen 2002. februárjában indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kartell gyanú miatt eljárást - mondta el Polgárdy Géza, a GVH sajtófőnöke az MTI-nek. A versenyhivatal gyanúja szerint a mobilszolgáltatók az egymás felé elszámolt mobil-mobil összekapcsolási díjakat összehangoltan alacsonyan állapították meg. A vezetékes-mobil összekapcsolási díjakat viszont túl magasan tartották.

2002. júliusában a versenyfelügyeleti eljárást kiterjesztették erőfölénnyel való visszaélés alapos gyanújára is, egy évvel ezután, a hivatal hétfői ülésén pedig július 28-ra halasztották az öt cég ellen kartell és erőfölény gyanúja miatt indított versenyfelügyeleti eljárást.

A szakértők szerint, amennyiben a versenytanács elmarasztalja az öt szolgáltatót, akkor a GVH fennállása óta kiemelkedően legmagasabb bírság, több száz millió forint kivetése várható, tekintettel arra, hogy a bírság összegét az érintett cégek éves árbevétele alapján állapítják meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik